48 ezren várnak műtétekre

HírKlikk 2023. november 2. 17:30 2023. nov. 2. 17:30

Egy hónappal ezelőtt 40 ezer beteg volt a várólistákon.

A NEAK honlapján elérhető adatok szerint november első napjaiban 48 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra, egy hónappal ezelőtt 40 ezer beteg volt a várólistákon. A legtöbb, közel 13 ezer betegnek szürkhehályog-műtét miatt kell türelmesnek lennie.

A top három leghosszabb várólistán a betegek száma meghaladja a 30 ezret is.

A novemberi NEAK adatok szerint:

  • 12,9 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre
  • 11 ezren várnak térdprotézis-műtétre
  • 6,6 ezren csípőprotézis-műtétre.

Az egészségügyi ellátórendszer nem igazán érdekelt a várólista csökkentésben, az orvosok fix fizetést kapnak, nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben, mondta az Economxnak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser.

Korábban a hálapénz motivációs eszköz volt, de Rékassy Balázs hangsúlyozta, nem volt jó a borítékos rendszer sem, de örül annak, hogy a paraszolvencia már kikopott az állami egészségügyi betegellátásból. Hozzátette, most csupán abban érdekeltek az orvosok, hogy ledolgozzák a munkaidejüket, és utána a magánellátásban további feladatokat vállaljanak, és oda áttereljék a betegeket.

Ma már az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok is inkább összeadják a 2 millió forintnál is drágább csípőprotézis-műtét árát a magánellátásban, mint hogy éveket várakozzanak az állami egészségügyben – tette hozzá az egészségügyi közgazdász.

Rékassy Balázs kifejtette, ha a NEAK tudja, hogy havonta ezer csípőprotézis műtétet kellene elvégeznie, de csak 700-at tud az állami kórházrendszer kivitelezni, akkor 300 műtétet az állam vásároljon meg a magánszolgáltatóktól. Akár úgy is tendert írnak ki ezeknek a műtéteknek a költségeire. Németországban ez a rendszer már tökéletesen működik. Ehhez azonban az első és legfontosabb lépés, hogy az állam valós költségeken finanszírozza az ellátásokat a kórházakban.