Újabb mellékhatásokat találtak a Pfizerrel oltottaknál

HírKlikk 2023. november 12. 09:55 2023. nov. 12. 09:55

750 fő részvételével készült el egy vizsgálat, aminek keretei között azt nézték meg, hogy a cukorbetegek, és a diabetesben nem szenvedők körében azoknál, akik mindkét Pfizer vakcinát megkapták, milyen gyakorisággal jelentkeztek mellékhatások.

Az első adagot követő leggyakoribb mellékhatás a cukorbetegek 66,9 százalékánál és a nem cukorbetegek 67,7 szátalékánál az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés, kisebb gyulladás volt. A második adag után a cukorbetegek 64,0 százaléka és a nem cukorbetegek 51,7 százaléka számolt be izomfájdalomról, ami statisztikailag szignifikáns összefüggést mutat – derül ki a Cureus szaklapban publikált kutatásból, amit a Portfolio foglalt össze.

A diabéteszben szenvedő emberek gyakrabban tapasztaltak helyi és általános mellékhatásokat, mint azok, akik nem kapták el a betegséget. A tanulmány eredményei eltérnek néhány korábbi kutatástól, amelyek az első adag után a mellékhatások nagyobb előfordulását állapították meg, mint a második adag után. A kutatás azoknak a tanulmányoknak is ellentmond, amelyek szerint a diabéteszben szenvedő egyéneknél kisebb valószínűséggel fordulnak elő súlyos vakcina-mellékhatások.

Forrás: Portfolio