A tökéletes bejgli

Veress Katka 2022. december 18. 16:25 2022. dec. 18. 16:25

Klasszikus mákos és diós bejgli, ami nélkül nincs karácsony. Ha így készíted, szép márványos és repedésmentes lesz a bejgli az ünnepi asztalon.

Hozzávalók egy rúdra számolva:

  • 13 dkg liszt,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 dkg zsír,
  • 1,5 dkg porcukor,
  • 1 kisebb tojás sárgája,
  • egy csipet só,
  • egy csipet élesztő,
  • egy kevés tej

 

A diós töltelékhez:

  • 1,5 dl,
  • 1 dkg méz,
  • 1 dkg reszelt narancshéj,
  • 5 dkg cukor,
  • 2 dkg mazsola,
  • 6 dkg finomra darált dió,
  • 3 dkg durvára darált dió,
  • 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa),
  • ízesítéshez egy kevés fahéj és rum


A mákos töltelékhez:

  • 1,5 dl tej,
  • 1 dkg méz,
  • 1 dkg reszelt narancshéj,
  • 2 dkg reszelt alma,
  • 4 dkg cukor,
  • 2 dkg mazsola,
  • 10 dkg darált mák,
  • 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)


Elkészítés:

A töltelékkel kezdjen. Forralja fel a tejet a cukorral, majd keverje bele a többi alapanyagot is, és hagyja kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjon.

A tészta készítésénél előbb a vajat morzsolja el a liszttel, majd gyúrja össze a többi hozzávalóval, amíg sima tésztát nem kap.

A tészta kinyújtásánál ne használjon lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsa.

A hideg tölteléket simítsa rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagy a szélén.
A széleket hajtsa be, és tekerje fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végzett, tegye hidegre pihenni pár órára.

Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg, és süsse 190 fokon, 25 percig .

Így lesz márványos és repedésmentes.