7 millió alá csökken a magyarok száma

HírKlikk 2019. december 27. 19:09 2019. dec. 27. 19:09

Századunk első ötödében – ezidáig – a világ népességének legdinamikusabb növekedését és a legnépesebb országokat Ázsiában találhattuk, de ez a jövőben meg fog változni – legalábbis az ENSZ és a  Pew Research Center adatai szerint. A statista.com által készített grafikonból is az derül ki, hogy Afrika jelentős előretörésre számíthat. Magyarországon sok jó nem várható.

Miközben 2020-ban a tíz legnépesebb ország fele ázsiai, s csak egyetlen afrikai, az előrejelzések szerint, 2100-ra már öt afrikai ország fog bekerülni a TOP-10-be. Ugyanis bár néhány ázsiai ország lakosságának száma tovább fog gyarapodni, de az afrikai országoké gyorsabb ütemben nő majd. Sőt, lesznek olyan ázsiai államok – például Kína vagy Banglades –, amelyek lélekszáma zsugorodni fog, köszönhetően a magasabb életszínvonalnak és a javuló, terjedő oktatásnak, amelynek a születésszámra gyakorolt mérséklő hatását már most is tapasztalhatjuk.

Míg 1950-ben  négy európai ország volt a legnagyobbak között, 2020-ra már csak egyetlen lesz, 2100-ra pedig egy sem. 

A világ legnagyobb városai 2100-ra

Forrás: statista.com

A születésszám világszerte csökken, egyelőre az átlag 2,5 gyerek/nő, azaz a lélekszám még nő. De az ENSZ szakértői szerint, ha a ráta olyan ütemben csökken, ahogy az teszi ma, akkor 2100-ra már csak 1,9 gyerek jut majd egy nőre, azaz a világ lakosainak száma csökkenésnek indul.

Ami Magyarországot illeti: az alábbi grafikon azt mutatja, hogy a magyarok száma folyamatosan csökkenni fog, s mindent egybevetve, 2100-ra már nem éri majd el a 7 millió főt az ország lakosainak  száma.

Magyarország lakosainak a száma, előrejelzés

Forrás: ENSZ 

 
Forrás: Hírklikk