A helyettes államtitkár szerint erős családokból lesz erős nemzet

HírKlikk 2024. május 9. 13:25 2024. máj. 9. 13:25

Erős családokból lesz erős nemzet, az egyén és a család testi, lelki, szellemi jóléte érdekében a különböző ágazatoknak együtt kell működniük – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Mátraházán.

Beneda Attila a Magyar Kórházszövetség XXXVI. kongresszusának egyik panelbeszélgetésén a családok megerősítésének fontosságát kiemelve, azt mondta, az elmúlt évek eseményei megmutatták, hogy az egészségügy, a családügy és a gondoskodáspolitika területén milyen fontos az együtt gondolkodás és az együtt cselekvés.

Elengedhetetlen, hogy „az életúton át vezetett" családpolitika reflektáljon a kihívásokra, melyek azok a családtámogatási elemek, amelyekkel a családokat vagy a kívánt gyermekek megszületését tudják segíteni – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Felhívta a figyelmet az egyén és a család felelősségére is, mondván: a kormányzatnak van egyfajta felelőssége, azonban az öngondoskodás nem megkerülhető.

Beneda Attila kitért arra, hogy a kormány családtámogatási rendszerének harmincnál több eleméből mindenki megtalálhatja a saját élethelyzetének megfelelőt.

A helyettes államtitkár szerint komoly kormányzati szándék van az anyatejgyűjtő hálózatok bővítésére, hiszen – elmondása szerint – több vármegyében nincs gyűjtés.

A nemzeti demenciaprogramról azt mondta, annak célja: képessé tenni a szociális és az egészségügyi rendszert, valamint a családokat is a betegek ellátására. A demenciával élők száma évről-évre nő, Magyarországon 200-250 ezren szenvednek ebben a betegségben – jelezte, hozzátéve: a megelőzésre is fókuszálni kell, mivel a betegség kialakulása késleltethető, súlyossága mérsékelhető.

Forrás: MTI