A magyar kormány illiberális és demokráciaellenes úton halad

HírKlikk 2024. április 30. 18:20 2024. ápr. 30. 18:20

Orbán Viktor megosztó, de nem csupán a bal-jobb felosztásban. A magyar miniszterelnök az új amerikai jobboldal nagy kedvence, mert családbarát, ugyanakkor korlátozza a bevándorlást. A lopakodó tekintélyuralom miatt ugyan bírálatok érték, és miközben módszeresen megszilárdította uralmát a bíróságok, a sajtó és az oktatási intézmények fölött, érvényben maradtak az alapvető polgári jogok. Az viszont aggályokat vált ki, hogy szoros kapcsolatokat épített ki Iránnal, Kínával és Oroszországgal.

Így összegezte Orbán 14 évének mérlegét az új amerikai, konzervatív hírportál, a The Dispatch. Idézte a Freedom House-t, amely szerint Magyarország egészen különleges szereplő a térségben, mivel az eltelt jó egy évtizedben példátlan visszaesésen ment át a demokrácia.

Mike Smeltzer, a nemzetközi civil szervezet kutatója azt emelte ki, hogy a régió más hibrid rendszerei: Ukrajna, Moldova vagy Koszovó végzik a demokratikus intézmények és normák bevezetésének nehéz feladatát, a magyar kormány ellenben egyértelműen illiberális és demokráciaellenes úton halad.

A szakértő azonban hozzátette: a pedofil botrány, benne Novák Katalin és Varga Judit lemondásával azt támasztja alá, hogy bizonyos mértékig még érvényesülnek a szabadságjogok, ellentétben a teljesen zárt orosz és kínai tekintélyelvű rezsimmel.

Dalibor Rohács, az American Enterprise Institute elemzője jóformán elképzelhetetlennek tartja, hogy Orbánt meg lehessen buktatni az urnáknál. De azért a tiltakozókat nem verik szét, ahogy az a megszilárdult autokráciákban szokás. Azaz még nem zárult le a demokrácia leépülésének folyamata.

(A cikk csak előfizetőknek  olvasható.)