Adatok tűntek el a Vári Attila vezette cégnél a pécsi önkormányzat szerint

HírKlikk 2020. február 23. 09:26 2020. feb. 23. 09:26

Adatok és merevlemezek tűntek el a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nél az őszi önkormányzati választás után. A történtek bűncselekmény gyanúját is felvetik, ezért a cég új vezetője feljelentést tett.

Péterffy Attila pécsi polgármester még a tavaly októberi hivatalba lépése után indította el azt az átvilágítást, amellyel a pécsi önkormányzati cégek és intézmények korábbi gazdálkodási gyakorlatainak kívánják feltérképezni és ha szükséges, a megfelelő jogi lépéseket megtenni.

Legutóbb a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. gazdálkodását vizsgálták az átvilágítással megbízott ügyvédek. Az önkormányzat péntek délelőtt jelentette be, hogy a cég jelenlegi vezetője a Pécsi Rendőrkapitányságon feljelentést tett.

A PSN Zrt.-ről többek között azt érdemes tudni, hogy egy hatalmas, önkormányzati tulajdonú cég, ami összefogja Pécs sportintézményeit, illetve működteti a sportpályáit. A Pécs.hu szerint mintegy 130-an dolgoznak a PSN-nél.

A közlemény szerint 3 nappal a választások és 1 nappal azután, hogy Péterffy Attila polgármester minden önkormányzati cég vezetőjét figyelmeztette iratmegőrzési kötelezettségére, a cég akkori ügyvezetője, Vári Attila elkérte a PSN Zrt. informatikai rendszere működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználónevet és jelszót.

Az önkormányzat szerint a rendszergazda ezeket az adatokat át is adta, de ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az általa kezelt adatbázisba, mert azokat megváltoztatták.

Az új jelszavakat december 12-én kapta meg Vári Attila asszisztensétől, de a rendszerbe belépve akkor komoly változásokat tapasztalt.

Az önkormányzat azt állítja, hogy október 17-én Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el. Mindhárom számítógépbe új merevlemez került, a régieket és az azokon tárolt adatokat eltulajdonították. Ugyanígy eltűnt a gépekről a 2019. október 17-e előtt folytatott teljes céges levelezés több e-mail cím tekintetében, a központi szerverről pedig úgy

törölték a levelezés teljes tartalmát, hogy azt a felhasználó ne tudja visszaállítani.