Az energiahatékonyság növelését sürgeti a Párbeszéd

HírKlikk 2024. május 8. 16:10 2024. máj. 8. 16:10

A Párbeszéd a paksi bővítés helyett a már meglévő zöldenergia-kapacitások kihasználására és az energiahatékonyság növelésére alapozná a magyar energiapolitikát – mondta szerdai, online sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt társelnöke.

Szabó Rebeka közölte: a kormány az akkumulátorgyárak áramigénye miatt próbál mindenáron megépíteni egy új atomerőművi blokkot, a Párbeszéd szerint ugyanakkor nem kell ennyi akkumulátorgyár Magyarországra.

Az országgyűlési képviselő kitért Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kezdődő, magyarországi látogatására is. Az ellenzéki politikus értelemszerűnek nevezte, hogy egy ekkora gazdasági nagyhatalommal fenn kell tartani „valamiféle gazdasági kapcsolatokat". Ugyanakkor Kínától csak „kőkemény" gazdasági és pénzügyi feltételek mellett lehet kölcsönt kapni, aminek következtében „már számos más ország is pórul járt" – tette hozzá.

A társelnök azt is kijelentette, hogy nem lehet úgy üzletelni a távol-keleti országgal, hogy „közben hallgatunk a nagyon durva emberi jogi jogsértésekről, amelyek Kínában folynak".

Forrás: MTI