Az izraeli rendőrség átkutatta az al-Dzsazíra názáreti irodáját

HírKlikk 2024. május 9. 17:10 2024. máj. 9. 17:10

Az izraeli rendőrség átkutatta csütörtökön az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió názáreti irodáját, ahol berendezéseket is lefoglaltak.

Slomó Karhi távközlési miniszter az X-en bejelentette, hogy ő rendelte el a rajtaütést. „Nem engedjük, hogy a Hamász szócsöve Izraelből sugározzon" – írta, és megköszönte az izraeli rendőrségnek és minisztériuma dolgozóinak a razziát. Az izraeli kormány vasárnap megszavazta az al-Dzsazíra betiltását Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Karhi javaslatára.

A Gázai övezet déli részén tovább folyik a két napja megindított rafahi hadművelet, amelyben Izrael tüzérségi tűzzel támadta a rafahi városházát. A katonaság szóvivője közölte, hogy az övezet központi részén fekvő Zejtún negyedben is harcoltak az izraeli erők a Hamász infrastruktúrájának és fegyvereseinek a felszámolásáért.

A szóvivő megjegyezte, hogy a művelet során vadászgépekkel lőttek mintegy 25 célpontot, köztük katonai épületeket, alagutakat, megfigyelőhelyeket és mesterlövészek állásait.   

Az UNRWA, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezete szerint nyolcvanezer gázai hagyta el Rafahot, miután az izraeli hadsereg felszólított a város keleti részének evakuálására.

Az UNRWA szerint nem lehet több, korábban az övezet északi részéről délre telepített palesztint elhelyezni az al-Mavaszi humanitárius táborban. Ebben a térségben mintegy négyszázötvenezer, lakóhelyüket elhagyni kényszerült civil tartózkodik, akiknek élelmiszer-ellátása bizonytalan.

Forrás: MTI