Az operatív törzs aktuális rendelkezései a magyar emberek védelmében

HírKlikk 2020. március 8. 15:00 2020. márc. 8. 15:00

Az operatív törzs vasárnap is sajtótájékoztatót tartott a koronavírusról a testület ülése után. A tájékoztatón Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette a folyamatban lévő legfontosabb magyarországi intézkedéseket.

Lakatos Tibor közölte:

– folyik a Szent László Kórház bővítése, hogy el tudják helyezni az egyre több gyanús esetet;

– látogatási tilalom lehet a magyar kórházakban és az idősek otthonaiban; 

– az iskolák – lehetőség szerint – halasszák el az osztálykirándulásokat;

 – törölték a Milánóból (és 100 kilométeres körzetéből) érkező járatokat hétfőtől.

Tegnap szükség volt rendőri intézkedésekre két iráni személlyel szemben (akik a diagnosztizált iráni diák kontaktjai), akik nem akarták önként alávetni magukat a karanténnak. A rendőrök meggyőző ereje miatt azonban bevonultak.

Ezt követően, az iráni diákok nem működtek együtt sem az egészségügyi személyzettel a Szent László Kórházban, sem a hatóságokkal, rendőri jelenlétet kellett biztosítani éjszaka, hogy az irániak ne bántalmazzák az ápolókat, és hogy ne hagyják el a kórház területét – hangsúlyozta Lakatos. Megjelent az idegenrendészeti hatóság is a helyszínen, és közölték, hogy bűncselekményt követnek el, illetve kockáztatják további, jogszerű magyarországi tartózkodásukat.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese közölte, hogy fellépnek azok ellen a kereskedők ellen, akik áremeléssel nyerészkedni akarnak a tartós élelmiszerek, kézfertőtlenítők kapcsán. „A kereskedelmi szektorban adottak a folyamatos ellátás feltételei" – tette hozzá.

Menczer Tamás, a KKM államtitkára arról beszélt, hogy a vírus az idősekre veszélyes, meg kell védeni őket. Ezért hozzák meg a szükséges intézkedéseket. „Nem valaki ellen vagy országok ellen lépünk fel, hanem a magyar emberek és a Magyarországon lévő emberek egészsége és biztonsága érdekében" – mondta Menczer.

Menczer közölte, két nap alatt Olaszországban és Iránban több mint ötven százalékkal nőtt a betegek aránya, és Dél-Korában is egyre több a fertőzött. „Senki nem tudja, hogy mit hoz a holnap. Aki külföldre utazik, az bárhol, bármikor karanténba kerülhet. Ezzel mindenkinek számolnia kell" – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a konzuli regisztráció most nagyon fontos annak, aki mégis külföldre utazik.

Az olasz hatóságok korlátozó intézkedéseket rendeltek el Lombardia tartományra és másik 14 megyére – mondta Menczer, aki szerint ez nem újabb karantén, hanem be- és kilépési korlátozás. Vagyis, csak nyomós okkal lehet elhagyni a településeket.

Forrás: MTI/Hírklikk