Berki, a Fidesz roncsa

Németh Péter 2019. július 20. 13:20 2019. júl. 20. 13:20

Nem találgat a jobboldali – kormánypénzelt - média, a központi utasításnak megfelelően egységesen ellenzéki roncsderbinek minősíti Berki Krisztián indulását a főpolgármesteri címért.

Persze, lehet mondani, hogy mindenki, aki Tarlós ellen ringbe száll, az ellenzéki, de jól tudjuk, hogy itt a minősítés mást szolgál. Azt akarja sugallni, hogy a politikai túl oldalán, vagyis mindenhol, ahol nem a Fidesz áll, ott csak ilyen figurák szerepelnek, olyanok, akik megfelelnek egy roncsderbi kritériumainak. Pedig, mondhatnánk, az sokkal erősebb feltételezés, hogy a herevasalt Berki Tarlós partnere, jelentkezése kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja. Mi azonban nem mondunk ilyet, mert van ebben az országban elegendő bohóc ahhoz, hogy egyszercsak, merészet gondolva, Budapest vezetőjének képzeli magát. Ezzel persze nem akarjuk megbántani Berki Krisztiánt, már csak azért sem, mert sokkal erősebb nálunk, nem véletlenül beszél arról, hogy az ellenzéki oldalon csupa tornából felmentett induló van, ezért aztán csak ő képes elzavarni Tarlós Istvánt.

Ezt a gondolatát egyébként, amelyet szintén a habokból kikelve osztott meg a nyilvánossággal, a kormánypárti orgánumok kihagyták a tudósításukból, ők tudják, hogy miért. A tornából felmentett kitételt megosztották, az elzavarásról nem írtak, tudósítottak. Lazán besorolva egyébként Berkit Karácsony és Puzsér mellé, nem megfeledkezve Kálmán Olgáról és Schmuck Andorról sem. Igaz, hogy utóbbiak már nincsenek a pályán, de ez nem számít; egy-két lejárató jelzőt róluk is le lehet írni, meg azt jelezni, hogy sokan vannak az ellenzéki oldalon.

És, amikor az ember ilyenek olvas, óhatatlanul felmerül benne: vajon ki találta ki, hogy Berki Krisztián bejelentkezzen a főpolgármesteri posztra? Belefér, ismétlem belefér, hogy az eddigi életútját, megnyilvánulásait figyelve, akár magától jöjjön elő benne egy ilyen ötlet, de mégis inkább arra gondolunk, hogy valaki a Fidesz háttérműhelyében találta ki az egészet. Rögtön exportálva a roncsderbi kifejezést is, és lazán az ellenzékhez sorolva az egykori focikapust. Az ellenzéknek, tudjuk, semmi köze ehhez az emberhez, az azonban még nem tisztázott, hogy a kormányoldalhoz van-e? Az állami megbízásokat teljesítő közvéleménykutatók ugyan szorgalmasan kimutatják, hogy Tarlós legyőzhetetlen Budapesten, de azért tudjuk, hogy ez az állítás nem feltétlenül igaz.

Karácsonynak, józan kimutatások szerint, van esélye átvenni Budapest vezetését, ezért is indult be ellene a karaktergyilkos gépezet. Olvashatjuk, hogy már a rendőrséget is sikerült aktivizálni – a kriminalizálás része az akciónak -, de ez nem elég: szükség van a bohócokra is. Olyanokra, akik megjelenésükkel komolytalanná teszik az ellenzéki oldalt, Karácsony Gergellyel együtt. Ezért a roncsderbi kifejezés, amelyet különben még az első előválasztás megrendezésekor alkalmaztak, és próbáltak ráhúzni a másodikra is, igencsak eredménytelenül, az ugyanis egyértelmű sikert hozott. Nem Karácsonynak elsősorban, hanem a budapestiek körében.

Írtunk már róla: a Fidesz kicsit későn eszmélt, éppen azért mert lebecsülte az előválasztás hármas küzdelmét, de amikor felébredt azonnal beindította a szokásos akcióit, és mozgósította magát Tarlós Istvánt is. Karácsony azóta minimum bűnben fogant szereplője a magyar közéletnek, lop, csal és hazudik, rács mögött a helye, de úgy látszik ez is kevés. Szükség van Berkikre, a celeb világ ismert szereplőire. Olyanokra, akik már a megjelenésükkel komolytalanná tesznek mindent, morálisan is a legalsó szintre süllyesztik a közbeszédet. Vagyis Berki azért kellett, hogy mégis megállja a helyét a roncsderbi kifejezés használata. Ennek megfelelően, várhatóan lesz még újabb kihívója Tarlósnak, nem lennék meglepve, ha Való Világ valamelyik hőse lenne az újabb induló. VV Alekosz, vagy esetleg VV Baukó Éva. Ő például univerzális szereplője a magyar közéletnek, miért éppen ellenzéki főpolgármester-jelöltnek ne lenne jó.