Csizmazia Ferenc: a helyi akaratnak kell előtérbe kerülnie a XVI. kerületben, a Fidesz akaratával szemben

HírKlikk 2024. április 29. 16:15 2024. ápr. 29. 16:15

A kopogtatás, az aláírásgyűjtés alatt érezhetővé vált, van esély a XVI. kerületben arra, hogy megtörjön a fideszes Kovács Péter polgármester uralma és végre felszabadítsuk a kerületet – mondta a Heti Egyenleg - Ráadás című műsorában Csizmazia Ferenc, a kerület MSZP, DK, LMP, Momentum és a Párbeszéd, valamint több civil szervezet által támogatott közös polgármesterjelöltje. Mint hozzátette, öt évvel ezelőtt jóval nagyobb ellenállásba ütköztek az aláírásgyűjtéskor, mint most, bár még napjainkban is sokan félnek támogatni azt, aki nem a kormánypárthoz tartozik.

Azért kell a változás a kerületben, mert Kovács Péter belefáradt abba a küzdelembe, amit a Fidesz párközponti akarata és a helyi érdekek között folytatott az elmúlt években, és azt látom, hogy egyre inkább csak abban az irányban mozdulunk el, ami a pártközpont akaratának felel meg – fogalmazott Csizmazia Ferenc. „A kerületi megosztottság is nagy probléma, ma egy ellenzéki képviselő hiába nyújt be az önkormányzat testületi ülésein előterjesztést, ami a kerület fejlesztését segítené, a fideszes többség az erejénél fogva lesöpri az asztalról. Most 17 képviselőből 11 fideszes van.”

A polgármesterjelölt szerint hiába Budapest része a XVI. kerület, az elmúlt öt évben a fővárossal semmilyen programot nem tudtak végrehajtani a polgármester ellenállása amiatt. Hozzátette, Vajda Zoltánnal, az MSZP kerületi országgyűlési képviselőjével azonban nem hagyták abba azt a közösségépítő munkát, amelyet 2020-ban elkezdtek. „Igyekeztünk minden helyi civil szervezet aktív tagjait bevonni abba a munkába, amit mi csinálunk, és közösen programokat szervezni a kerületben. Ráadásul, mi a 2022-es választás után is tartottunk utcafórumokat.”

Óvodai kampány-botrány

A XVI. kerületben történt a napokban az az eset, hogy Szatmáry László fideszes önkormányzati képviselő óvodai nyílt napon kampányolt. Az épület aulájában az igazgatóval együtt fogadta a gyermekükért érkezőket és az óvodát meglátogató érdeklődőket, sőt, beszédet is tartott a szülőknek és az ott lévő gyermekeknek. Csizmazia Ferenc szerint Szatmáry cinikus módon azt mondta, amikor számon kérték, hogy azért volt az óvodában, mert tartja a kapcsolatot a választóival. „Régebben érzékenyebbek voltak arra, hogy a köznevelési törvény idevonatkozó szabályait betartsák, mert Vajda Zoltán 2018-ban egy magánintézményben, gyermekfelügyeleti időn kívül és tanítási időn túl kibérelt egy termet és ezért feljelentették.”

Csizmazia Ferenc idézte Vajda Zoltánt, aki azt mondta, nincs az a szint, ami alá egy fideszes képviselő ne süllyedne. „Ezzel egyet tudok érteni, mi megtettük ez ügyben a megfelelő lépéseket. Feljelentést tettünk a HVB felé, innentől kezdve az ő feladatuk, hogy büntetést szabjanak ki Szatmáryra és a jövőben eltiltsák az ilyen tevékenységtől. Számomra nem okozott meglepetést, hogy ők bármilyen eszközt felhasználnak arra, hogy a pozíciójukat megtartsák.”

Nizza-botrány

Régi hagyománya a XVI. kerületi önkormányzatnak, hogy elviszi az intézményvezetőket tanulmányútra, de ez abban az időben nem célravezető, amikor egy iskola tanárhiánnyal, eszközhiánnyal küzd, a helyzetet át kellett volna értékelnie a polgármesternek – mondta Csizmazia Ferenc, aki rámutatott, hogy egy ilyen útra a kerület oktatási intézményeinek vezetőit vinnék, miközben az önkormányzat tíz éve nem fenntartója az iskoláknak. A tanulmányutak többségénél exkluzív helyekre utaztak, 2019-ben Barcelonába, 2021-ben Szentpétervárra, 2022-ben Portóba. Tavaly Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is részt vett Nizzában az önkormányzat által szervezett tanulmányúton, de ott voltak az oktatási intézmények vezetői mellett a polgármester helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt, a mezőőrség munkatársa is. 

A csapatépítés fontos is lenne, de leginkább a tanároké, hogy közösség legyen és ne csak az intézményvezetőket vigyük el egy ilyen programra – mondta a polgármester-jelölt, aki megtartaná ezt a hagyományt, de átalakítva vinné tovább, hogy egységes, erős közösséget alkossanak. „A Taníts a Kertvárosért program hozzájárulna a tanárhiány felszámolásához, lakhatási, étkezési juttatásokkal, utaztatási kezdvezményekkel, hogy jöjjenek ide tanítani. Nem súlyos a helyzet, de problémás.”

Csizmazia Ferenc szerint az iskolák az önkormányzatoknál vannak a legjobb kezekben. „Mi vagyunk ott helyben, mi rálátunk, a tankerületből viszont nem látnak oda. A tanárok többsége itt lakik, ismerjük őket, tudjuk mire van szükségük, mit szeretnének az iskolában, mit akarnak megvalósítani, és most, hogy a tankerületek is adósságokat halmoznak fel, nem hiszem, hogy jó helyen vannak az iskolák.”

Fel kell szólítani a kormányt, hogy vizsgálja felül, jól működik-e a tankerületi rendszer és kérdezze meg, hogy mely önkormányzat tartana igényt az iskolákra, hogy forrásokkal együtt visszakerüljenek a fenntartásába – mondta a szocialista politikus. „Több, mint 10 év tapasztalata bebizonyította, hogy nem jó helyen vannak az iskoláink.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.