Durva: 10 millió forinttal drágább egy 20 milliós lakáshitel, mint fél éve

HírKlikk 2022. augusztus 27. 06:35 2022. aug. 27. 06:35

Csaknem 10 millió forinttal drágábban lehet most fölvenni egy 20 millió forintos lakáshitelt, mint februárban. Fél éve még 4,78 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (thm) lehetett hozzájutni egy ekkora összegű, 20 éves futamidejű jelzálogkölcsönhöz; a havi törlesztőrészlet 128 306, a teljes visszafizetendő összeg pedig 30,8 millió forint volt. Most viszont nyolc százalék alatti thm-mel már nem lehet lakáshitelt kapni.

A Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint egy most 20 évre felvett, 20 millió forintos lakáshitel – 8,15 százalékos thm-mel – havi törlesztője már 165 395, a teljes visszafizetendő összeg pedig 39,7 millió forint. Fél év alatt tehát a duplájára emelkedett a hitel költsége. A drágulás mögött a folyamatos jegybanki alapkamat-emelések állnak: január vége óta közel nyolc százalékponttal, 2,9 százalékról 10,75 százalékra emelkedett az irányadó ráta.

Emiatt a bankok forrásköltségei is nőnek, ami a lakossági hitelek kamatainak emelkedésében csapódik le – írja a Népszava.

Az átlagos hiteldíjmutató így februárban még 5,05, júniusban már 6,93 százalék volt, most pedig már nyolcassal kezdődnek a thm-ek. A magasabb törlesztőrészlet sokak számára egyben azt is jelenti, hogy nem tudnak hitelt fölvenni, vagy kisebbet, mint tervezték. A jegybanki adósságfél-szabályok miatt ugyanis a havi törlesztőrészlet nem lehet több a nettó a jövedelem felénél, magas kereset esetén a 60 százalékánál.

Júniusban a KSH szerint a teljes munkaidős alkalmazottak bruttó mediánbére 389 ezer forint volt, ami adókedvezmények nélkül nettó 259 ezer forint. A napi nyolc órában dolgozó alkalmazottak fele tehát legfeljebb ennyit, vagy ennél is kevesebbet visz haza, vagyis ők legfeljebb havi 129 500  forintig adósodhatnak el. Ebbe fél éve épp  belefért volna a 20 millió forintos, 20 évre felvett kölcsön, most viszont már csak 15 millió forint igényelhető (és ezért majdnem 31 millió forintot kell majd visszafizetni).

Az ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően, 600 ezerről induló, de gyakran bőven egymillió forint felett járó átlagos négyzetméterárak mellett ennyiből aligha lehet lakást venni.

Mindez jelentősen visszavetheti a hitelek iránti keresletet. Augusztus második felében egyébként egyáltalán nem emeltek kamataikon a bankok – erre fél éve nem volt példa. A jegybank sem nyúlt ezen a héten az irányadó rátához, ám jövő kedden ismét összeül a Monetáris Tanács, és – a száguldó infláció és a forint mélyrepülése miatt – vélhetően ismét emeli az alapkamatot. A money.hu szerint szeptembertől a banki lakáshitel kamatok tovább emelkedhetnek, sőt, ősszel a tempó fel is gyorsulhat. Az eddigi piaci trendek szerint a bankok nagyjából három hónapos késéssel követik ugyanis az alapkamat-emelkedést. Márpedig a jegybank június-júliusban drágított a leginkább, három lépésben 400 bázisponttal megemelve az irányadó kamat szintjét. 

Forrás: Népszava