Egekbe szökött a sertéshús ára

HírKlikk 2020. február 1. 11:09 2020. feb. 1. 11:09

Az egekbe szökött az elmúlt hónapokban a sertéshús ára – írja a Magyar Nemzet.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta: az elmúlt egy év alatt , átlagosan 25-30 százalékkal emelték a beszállítók a sertéstőkehús árát. Bár a vásárlók jellemzően ennél valamivel szerényebb áremelkedéssel találkozhatnak az áruház húspultjaiban, így is visszaesett a kereslet. Sertéshúsból sok helyen húsz százalékkal kevesebbet adnak el üzleteik. A csökkenés mértékét meghaladó viszont a baromfitermékek eladásánál tapasztalt növekmény.

A Spar tapasztalatai szerint, a visszaesés leginkább a sertéskarajnál érhető tetten, ebből a húsféléből lényegesen kevesebbet adnak el, mint korábban. Maczelka Márk kommuniká­ciós vezető szerint, mindez egyértelműen annak tudható be, hogy a 2019 januári árakhoz képest, ez év elején közel 25 százalékkal magasabbak a fogyasztói árak.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Magyar Nemzetnek elmondta: az árak emelkedése valóban nagymértékű volt az elmúlt időszakban, ugyanakkor nem átmeneti drágulásról van szó. A kínai kereslet továbbra is tartja magát, hiszen ekkora kiesést nem lehet egyik napról a másikra pótolni. A kereskedelmi forgalom visszaesése azonban – meglátása szerint – részben a januári megcsappant fogyasztás számlájára írható.

– Év végén mindenki kiköltekezett, a háztartások – érthető módon – januárban visszafogják a költései­ket, így húsból is jóval kevesebb kerül a kosarakba. Azt azonban csak néhány hét múlva lehet majd megmondani, hogy a keresletet az árak emelkedése vagy a természetes közgazdaságtani folyamatok fogták-e vissza – mondta. Bár elvileg olcsóbb lenne, ha a vásárló maga dolgozná fel a húst, a disznóvágások száma nem nő. Sőt, hazánkban a háztáji sertéstartás az elmúlt időszakban egyre inkább háttérbe szorul.

Forrás: Magyar Nemzet