Egyre rosszabb a helyzet az egészségügyben: már a pizzafutárokat is bevetik

HírKlikk 2020. március 3. 19:00 2020. márc. 3. 19:00

Többet nem vállal orvosi ügyeletet az a Budapest környéki háziorvos, aki nem tudott időben kiérni egy allergiás reakciótól fulladó kislányhoz – írja a kedd délutáni Pesti Hírlap. Akkora a sofőrhiány, hogy néha a pizzafutárokat is bevetik, pedig az teljesen szabálytalan.

A lapnak név nélkül nyilatkozó orvos elmondta: hiába volt több autó is az udvaron, nem volt sofőr, és mire a szomszéd településről érkezett egy, kiderült, hogy neki pedig nincs megfelelő képesítése – ahhoz, hogy valaki az orvosi ügyelet kocsiját vezesse, jártasnak kell lennie például az újraélesztésben. Kapacitáshiányuk miatt a mentősök sem tudtak segíteni, így gyakorlatilag a véletlen szerencsén múlott a kislány élete: mire az orvos kiért a helyszínre, már súlyos tüneteket produkált.

Beszámoltak egy korábbi esetről is, amikor egy pizzafutár vett részt sofőrként a mentésben, annak ellenére, hogy neki sem volt meg a megfelelő szakképesítése. Sőt, a futár telefonos ügyeletet is vállalt, pedig a cikk rávilágít, hogy ez is kulcsfontosságú feladat, hiszen a telefonos ügyelet dönti el, hogy a betelefonálónak szüksége van-e sürgős orvosi segítségre vagy azonnali mentőre. Ehhez pedig jól kell tudni kérdezni, alapvető tüneteket is el kell tudni határolni egymástól.

Az alapellátási ügyeleti rendszer anomáliáiról van tudomása a Magyar Orvosi Kamarának is – írja a Pesti Hírlap, amelynek nyilatkozott a kamara elnöke, Kincses Gyula is. Ő elmondta, hogy az ügyelet problémájával foglalkoznak majd a közeljövőben.

A háziorvosi ügyeletek önkormányzati fenntartásúak, ez pedig nagy terhet ró rájuk – ezt már Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke nyilatkozta, hozzátéve, hogy az egy főre jutó tb-támogatás mértéke tíz éve ugyanannyi, a kisebb településeknek saját forrásból kell kipótolni az ügyelet fenntartását.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom