Elgurult a labda és a gyógyszer

Dr. Dávid Ferenc       2020. szeptember 11. 10:55 2020. szept. 11. 10:55

„500 magyar egészségügyi dolgozó kap meghívást a budapesti UEFA Szuperkupa-döntőre. Csányi Sándor és Aleksander Ceferin, az MLSZ, illetve az UEFA elnöke közösen kezdeményezte, hogy az önfeláldozó munkát végző magyar egészségi/!/ dolgozók számára különítsenek el belépőket a döntőre.” (MLSZ – hivatalos közlemény)

Első kábulatomból felocsúdva – szokásomhoz híven – rögtön „hülyére” vettem a dolgot. Miért csak 500 jegyet kapnak a mentőszolgálati dolgozók? Amennyiben a magyar nézőket 10 ezer tikett illeti meg, akkor tessék az egész jegykontingenst az ápolók, orvosok, mentőtisztek stb. részére biztosítani!  Ha valami baj történne a stadionban, egyszer végre elég egészségügyi személyzet (tízezer fő) állna rendelkezésre. Továbbmegyek: a meccs végén ne a győztes csapat kapitánya, hanem Kásler doktor vegye át a Szuperkupát!

Komolyra fordítva a szót. Az országban – és legfőképpen a fővárosban – tombol a járvány. Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk oktatási intézmény bezárásáról, a szociális intézményekben és kórházakban kijárási illetve látogatási tilalom van. Mindenki tart a járvány robbanásszerű terjedésétől. Nem véletlen, hogy a maszkviselést és az oktatási intézmények rendtartásának szabályait is szigorították. Minden tömegrendezvénytől óvakodni kell, hiszen itt állunk a vészhelyzet kapujában. (Néha-néha még a miniszterelnök is maszkot ölt, ez pedig felér egy piros riasztással).

Kérdésem egyszerű. Mit szól az 500 egészségügyi (mentőszolgálati) dolgozó focimeccsen való részvételéhez

  • Dr. Kásler Miklós szakminiszter;
  • Dr. Horváth Ildikó szakállamtitkár;
  • Dr. Müller Cecília tiszti főorvos;
  • Dr. Merkely Béla (a SOTE rektora);
  • Dr. Szlávik János osztályvezető főorvos;
  • Dr. Jakab Ferenc virológus;
  • és a Magyar Orvosi Kamara elnöksége?
     

A felsorolt személyek és testület az elmúlt időszakban számtalan alkalommal adott tájékoztatást a járványhelyzetről, illetve jelentett be védelmi intézkedéseket. Úgy gondolom, hogy a szeptember 24-i – a tervek szerint 20 ezer néző előtt megtartásra kerülő – Szuperkupa-döntővel kapcsolatban már most mind-annyiuknak meg kell(ene) szólalnia. Világos és egyértelmű mondatokra várunk és vágyunk. Engem az MLSZ és az UEFA paktuma nem érdekel, és őszintén szólva a futball-megszállott kormánytagok véleménye sem nyugtat meg. Kizárólag az orvos-szakmai álláspont az irányadó számomra. Úgy gondolom, hogy sokmillió honfitársam is inkább hisz a nagy tudású orvosoknak, mint a magyar labdarúgás önjelölt „futball-professzorainak.”