Hadházy nem csatlakozik a Momentumhoz

NVZS 2019. május 27. 16:35 2019. máj. 27. 16:35

„Maradok független képviselő, különben sem hiszek abban, hogy el kellene játszani a Parlamentben azt a színjátékot, mintha ott, ellenzékiként bármit is el lehetne érni; a változáshoz kemény, kitartó, közös utcai munkával kell elérnünk, hogy megszűnjön a kormánypropaganda monopóliuma és hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez – ekkor jöhetnének a változások” – reagált megkeresésünkre Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselőtől azt kérdeztük, hogy csatlakozik-e ő és Szél Bernadett a Momentumhoz.

„Nagyon örülünk a Momentum sikerének, szorgalmas, tisztességes pártról van ugyanis szó, olyanról, amely parlamenten kívüliként az első pillanattól kezdve együttműködött velünk, ott állt mellettünk két legfontosabb küzdelmünkben” – mondta Hadházy, emlékeztetve arra, hogy a Momentum az első perctől  kezdve gyűjtötte számukra az aláírásokat az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, s mellettük állt decemberben, a köztelevízió Kuniganda úti központjánál a kormánypropaganda elleni tiltakozás kezdetén, és most májusban, az aláírásgyűjtő kampányzárón is, ez utóbbi esetben ráadásul egyedüliként a pártok közül. Hozzátette: ezzel együtt sem merült fel, hogy csatlakozzanak a párthoz.

Felvetettük, hogy nem lenne-e az jó a Parlamenten kívüli Momentum számára, hogy ha lenne képviselője az Országgyűlésben. Hadházy szerint nem osztana nem szorozna, már csak azért sem, mert „ma nem interpellációkkal lehet eredményt elérni, a Parlamenten az égadta világon semmi nem múlik, ott semmi nem dől el; minden azon múlik, hogy mit csinálunk Parlamenten kívül, mert csak ott tudunk leszámolni a kormánypropagandával és az ügyészséggel”.

Hozzáfűzte: „még ha be is lépnénk a Momentumba, frakciót akkor sem tudnánk alakítani, az együttműködésünk a párttal pedig anélkül is volt, van és lesz”.

„Egyébként is állandó dilemma, hogy meddig használunk, s hol az a pont, amelytől ártunk azzal, hogy a demokrácia díszleteként beülünk a Parlamentbe, ahol a kormánytöbbség folyamatos hazugságokkal alázza az ellenzéket, s utána a média 80 százaléka csak arról értesül, hogyan döngölte a földbe a kormánypárti többség a parlamenti kisebbséget” – szögezte le.

„A játékszabályokat a Fidesz írja, és folyamatosan átírja, a dobókockáról szépen sorra szedegeti le a pöttyöket” – tette hozzá. Ezzel indokolta, hogy csak nagyon ritkán jár be a parlamentbe, ahol csak egyszer szólalt fel eddig, akkor, amikor Polt Péter legfőbb ügyésznek átnyújtotta az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért összegyűjtött ötezer támogató aláírást tartalmazó íveket. Akkor persze bent vannak, amikor fontos, jelképes szavazások vannak – mint amilyen a rabszolgatörvény volt. Hadházy szerint az ellenzéknek el kellene gondolkodni a bojkotton . Mint elékeztetett: „a Fidesz ennél enyhébb esetben is kivonult a Parlamentből, otthagyva Navracsics Tibor frakcióvezetőt, hogy ő állja a sarat”. Szerinte ezt a jelenlegi ellenzék is megtehetné, mindig mást küldve be az ülésre saját közös képviseletére.

A független képviselő szerint mindenesetre az ellenzéki pártok együttműködési kényszere továbbra is megvan, de az együttműködés már nem elég. „Azt kell megtalálni – s ez a legfontosabb cél –, hogyan tudnánk egységesen megálljt parancsolni a Fidesznek, felrúgva az ő játékszabályait”. Ilyen alkalom hamarosan adódik – a Fidesz ugyanis tovább akarja szűkíteni a képviselői jogokat. Ez pedig komoly kihívást jelent majd az egész ellenzék számára.