Hétfőtől tényleg indul a kórházparancsnoki rendszer

HírKlikk 2020. március 28. 14:45 2020. márc. 28. 14:45

Az első tapasztalatok szerint, az emberek megértették a kijárási korlátozás szükségességét és tiszteletben tartják azt – derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. Hallhattuk a legfrissebb számokat, szó volt – a többi között a közösségi közlekedést érintő – új intézkedésekről, tisztázták a korlátozások néhány pontját. Online benyújtott kérdésekre is válaszoltak (a mieink közül egyikre sem), köztük átlátszóan alákérdezősekre is, amelyek persze ismét módot adtak a kormány által fontosnak tartott üzenetek sulykolására és az ellenzék bírálatára.

Új intézkedések

Schanda  Tamás, az ITM államtitkára számolt be arról, hogy az elmúlt napokban számottevően csökkent a forgalom a közutakon, s a ma életbe lépett kijárási korlátozás nyomán, további mérséklődésre számítanak. Ez a közösségi közlekedés iránti igény visszaszorulását is jelenti, ezért a közösségi közlekedési járatok további ritkítását határozták el. 

Március 30-tól április 10-ig az iskolai tanszünetes menetrendre állnak rá, a hétvégén pedig a szokásos hétvégi menetrend szerint közlekednek majd ezek a járatok. A Volánbusz agglomerációs járatai április 1-jétől – a BKK-hoz igazodva – szombati menetrendre állnak át. Elmondta, hogy ezen túl, összehangolják a MÁV és a Volán járatait, illetve pótlás nélkül lemondják a nemzetközi vonatokat, amelyek a határzár miatt, amúgy is csak belföldön közlekednek. 

Ingyenes közlekedés

A veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig ingyenes korlátlan tömegközlekedést biztosítanak az egészségügyi dolgozóknak – hangzott el a bejelentés. Konkrétan az, hogy az egészségügyi dolgozók a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatait használhatják ingyenesen. 

Az már a hivatalos honlapra került fel, hogy a jogosultság az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által 2019-ben vagy 2020-ban kiállított „Utazási utalvány”, a személyi igazolvány és lakcímkártya együttes felmutatásával, utazási utalvány hiányában az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által kiállított igazolással, vagy az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvánnyal vehető igénybe. 

További részletek erről itt találhatók.

Újabb halálos áldozat

Müller Cecília felsorolta a reggel óta a koronavirus.gov.hu honlapon már megtalálható új adatokat. Eszerint 343 a beazonosított új beteg, s újabb személy hunyt el. Mint kiderült, ahogy a többi idős elhunyt beteg, ő is eleve krónikus betegségben szenvedett, s erre rakódott rá a vírusfertőzés.  (Megjegyzendő, hogy a brit nagykövet-helyettes fiatal volt, igaz, egyes sajtóhírek szerint, cukorbetegségben szenvedett.)

Indul a kórházparancsnoki rendszer

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa számolt be arról, hogy a kijárási korlátozás életbe lépésével erősítették a rendőri jelenlétet a közterületeken, piacokon. Az első tapasztalatok szerint, az emberek tiszteletben tartják az intézkedést.  

Elmondta, hogy folytatódik az egészségügyi beszerzés: ma 27 tonnányi egyéni védőfelszerelés érkezett, holnapra kettőt várnak, összesen 3,275 millió maszk és kesztyű érkezik.

A honvédelmi irányítótörzsekhez hasonlóan hétfőtől beindul a honvédség, rendőrség és a katasztrófavédelem együttműködésével a kórházparancsnoki rendszer – erősítette meg. Mint mondta, ezek a parancsnokok nem orvosszakmai döntéseket hoznak, alapvetően a cél, hogy „feszes katonai rendben megvalósuló eszközfelhasználási rend” alakuljon ki, hogy az egészségügyi dolgozóknak csak a betegekkel kelljen foglalkozniuk. 

Beszámolt arról is, hogy eddig a járvánnyal összefüggésben 15 idegenrendészeti eljárást indítottak, tegnap is sor került két ilyenre. 

A rendőrök folyamatosan ellenőrzik a házi karanténban lévőket, jók a tapasztalatok.

Ami pedig a határforgalmat illeti, ma már nincsenek nagy sorok a határoknál.

Ál- és valós kérdések 

A sajtó kérdéseire adott válaszok szeánsza az M1 mindennek, csak újságíróinak nem nevezhető kérdésével indult. Mit gondolnak, mit válaszolt Müller Cecília a következő kérdésre? Vajon az egészségügyi dolgozók jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének?

Hadházy Ákos kioktatása volt a célja a következő – a Magyar Nemzet által feltett – kérdésnek. A független országgyűlési képviselő ugyanis a pécsi tudományegyetemtől kért adatokat, s az MN ennek véleményezését kérte Müller Cecíliától, aki – nem meglepő módon – feleslegesnek és potenciálisan károsnak nevezte Hadházy akcióját. 

Nem örült ennyire az országos tisztifőorvos az Esztergomi régió televízió kérdésének, amely arról szólt, hogy egy  helyi háziorvos egy koronavírusos betege haláláról posztolt, s hogy ez vajon igaz-e? Válasz nem érkezett, csak kioktatás: érzékeny adat, ne tegyék közzé.

Voltak ténylegesen közérdeklődésre számon tartó kérdések is (például RTL Klub, Index, ATV). A válaszokból megtudhattuk, hogy nem javasolt az együtt nem élő családtagok kölcsönös látogatása; együtt sétálni lehet, de másfél méteres távolsággal. Egyénileg megengedett a sporttevékenység, de nem javallott tömegközlekedéssel vagy személyautóval eljutni az adott helyszínre. Nem javasolt továbbá ruha-, műszaki cikk-, bútorüzlet és játékbolt felkeresése sem, persze, ha nagyon muszáj... 

Voltak olyan kérdések, amelyekre kitérő választ adtak, vagy teljesen ignorálták. A Népszava járt így. Kérdéseit vélhetően összevonták (több, egymástól teljesen eltérő témájú kérdést egybefüggően olvastak fel), s csak a kényelmesen megválaszolhatóra érkezett reakció. Így azután azt nem tudtuk meg Müller Cecíliától, hogy hány pozitív koronavírus-beteg van egy napon kórházban, s hányan vannak lélegeztetőgépen. A válaszban az országos tisztifőorvos csak arra tért ki, hogy nem utasítható el a daganatos betegek ellátása járvány idején sem.

A Hírklikk egyetlen kérdésére sem válaszoltak a mai tájékoztatón (sem). Pedig kérdéseinket az elvárásoknak megfelelő formában és időben, a megadott címre küldtük el.

Forrás: Hírklikk