Horn Gábor: jót tett a magyar baloldalnak, hogy szövetségre lépett

HírKlikk 2024. május 6. 14:40 2024. máj. 6. 14:40

Van Magyarországon 20-25 százaléknyi baloldali szavazó, akik nagyon szanaszét voltak, de most kialakulhat egy olyan helyzet, amely fennmaradhat akár a 2026-os parlamenti választásokig, az együttműködés előrelépés a történetben – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette, a Kutyapártnak és a Momentumnak az a problémája, hogy Magyar Péter ugyanazt mondja, amit ők, vagyis nem akarják sem Orbán, sem Gyurcsány világát. „Magyar előnye most, hogy nem tudjuk róla, kicsoda, miközben a Momentum és a kutyák itt vannak velünk évek óta, meg lehet róluk a véleményünk, hogy jól vagy rosszul csinálják. Magyar Péter akkor kerül majd a helyére, amikor elkezdjük megismerni.”

Horn Gábor úgy gondolja, hogy abban a három kerületben, ahol a Tisza párt indít polgármester-jelöltet, ott nem szenvednek vereséget az ellenzéki kerületvezetők, mert a választók tudják, mi a tét és el is kell mondani nekik, hogy ha nem ránk szavaztok, jöhet vissza a Fidesz világa. „Nem kell harcolni Magyar ellen, hanem azt kell mondani, itt vagyunk 4 és fél éve, ha egyetértetek azzal, amit csinálunk, akkor szavazzatok ránk. Nem látom, hogy ennek a három polgármesternek el kellene buknia.”

Hozzátette, ha jön a semmiből valaki, akiről a helyi közösség sem tudja, hogy kicsoda, az nem jelentheti azt, hogy úgy tud szerepelni, amivel hozzásegíti a Fideszt a győzelemhez. Ez nem ugyanaz a Fidesz, mint a 2022-es választáson volt, ez egy nagyon nehéz helyzetben lévő, recsegő, saját magával is békétlenségben lévő párt, amelyet a kegyelmi botrány megrogyasztott. Magyar Péter és pártjának sorsa pedig majd június 9. után dől el, amikor kiderül, hogy kik ezek az emberek, milyen közösséget tudnak építeni, ténylegesen mit akarnak – fogalmazott Horn Gábor.

Nem szabad lebecsülni, még a Fidesz sem teszi, olyan svunggal megy előre a kampányuk, amit parlamenti választásokkor sem láttunk – tette hozzá. „A sajátjaikat próbálják megerősíteni, a kutatásból kiderült, hogy nem csökken tovább a Fidesz támogatottsága, megállt a január óta folyamatosan látszó, jelentős, több mint 10 százalékos csökkenés. Nálunk januárban 45-46 százalékon volt a Fidesz a pártválasztóknál, ez most 35 százalék, tehát azt nem lehet mondani, hogy érintetlenül hagyta a Fideszt a történet.”

Horn Gábor rámutatott, azt gondolhattuk a kegyelmi botrány előtt, hogy a fideszes szavazók nagyon aktívak lesznek, biztosan elmennek szavazni, az ellenzékiek pedig otthon maradnak. „Most az ellenzéki választó kapott egy reménysugarat és sokkal aktívabban vesz részt a politikában, mint előtte, ez most megint csak a Fidesz számára nagy kérdés.”

Orbán szereti a kampányt, részt vesz benne, de hogy búvópatak módjára jelenik meg a például egy uniós pénzből épített magtárban, ahol 33 parasztember előtt nyitja meg a kampányt, ez politikatörténeti érdekesség. Logikát azonban fel lehet benne fedezni – mondta Horn Gábor. „A sajátjaimnak megmutatom, hogy itt vagyok, és megvan a három fő üzenet, amit régóta építenek nagyon sok pénzből, korlátlan költségvetéssel, miközben az ellenzéki pártoknak nagyon kicsi területük van, erőforrás nélkül.”

A mostani mérésnél nem, de a Republikon Intézet a márciusi szavazáskor megnézte honnan jöhetnek Magyar Péter szavazói, akkor az látszott, hogy szavazóinak egyharmada a bizonytalanoktól jön, akik lehetnek akár elkeseredett, a Fideszből kiábránduló szavazók is, a másik kétharmad azonban tényleg elsősorban az ellenzéki pártoktól jön, de leginkább a kisebb pártoktól, a Momentumtól, a Kutyáktól, de érinti mindenképpen a DK-MSZP-Párbeszéd szövetséget is – foglalta össze Horn Gábor. Emlékeztetett, márciusban még külön mérték az ellenzéki együttműködés három pártját, mert nem volt meg a szövetség. „Most áprilisban azt láttuk, hogy meg tudta őrizni az összeadott szavazatát, márciusban 17 százalékon állt a DK, 4 százalékon volt az MSZP és 1-2 százalékon a Párbeszéd. Most 22 százalékon vannak, ezt azt jelenti, hogy április közepéig ez a baloldali tömörülés politikai válasz a Magyar Péter-féle kihívásra és mindenképpen jó válasz.”

Horn Gábor úgy fogalmazott, a Gyurcsány-féle elképzelés, hogy ő lesz a nyertese az EP-választásnak, az megbukott és szövetségre kellett lépnie, de ez jót tesz a magyar baloldalnak, és az is, hogy van egy egyértelműen jól látható választási alternatívája.

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk