Izrael és Irán felrúgta a játékszabályokat

HírKlikk 2024. április 23. 17:50 2024. ápr. 23. 17:50

A lap vezércikkében úgy értékeli, hogy Izrael és Irán is a szakadék széléről lépett vissza azzal, hogy visszafogottságot tanúsít a regionális válságban. Netanjahu ezúttal hallgatott az ország barátaira, nem úgy, mint a gázai hadművelet ügyében. De a térség új és veszélyes szakaszba érkezett, mind Jeruzsálem, mind Teherán felrúgta az eddigi játékszabályokat.

A két ellenség próbálja helyreállítani korábbi elrettentő erejét, ám fennáll a kockázat, hogy továbbra is napirenden lesznek a provokációk és becsúszhatnak téves számítások. Vagyis, hogy a két fél tévesen értékeli a másik reakcióját valamelyik ellenséges lépésre, és máris súlyosbodik a viszály.

A Financial Times szerint legsúlyosabb a helyzet Libanonban, ahol van lehetőség a diplomáciai megoldásra, sőt, meg is kellene találni, ezért az Egyesült Államoknak és partnereinek fenn kell tartaniuk a nyomást, hogy tanúsítsanak mérsékletet a szemben álló tényezők. De minden elképzelhető, amíg nem ér véget a gázai offenzíva.

A háborút csak úgy lehet befejezni, hogy tárgyalnak a tűzszünetről és ennek keretében szabadon engedik az izraeli túszokat, csak éppen megfeneklettek az ez irányú erőfeszítések. Sem a Hamász, sem Netanjahu nem hajlandó engedményekre.

A szövetségeseknek meg kell akadályozniuk, hogy Izrael megtámadja Rafahot, továbbá el kell érniük, hogy engedjen be több humanitárius szállítmányt az övezetbe. Katarnak, Egyiptomnak és Törökországnak pedig a terrorszervezetet kell jobb belátásra bírnia. Ha nem lesz béke Gázában, akkor szörnyű dolgok történhetnek az egész régióban – figyelmeztetett a lap.