Kétmilliárdból egyetlen focistát sem tudtak kinevelni Kisvárdán

Kardos Ernő 2019. november 4. 14:08 2019. nov. 4. 14:08

A világlapok címoldalára nem került ki a Kisvárda – Mezőkövesd első osztályú futballmeccs eredménye, pedig nagy meglepetésre az idegenben játszó Mezőkövesd csapata nyert. A bennfentesek jól tudják, Tállai András egykori adóhivatali elnök elég sok milliárd forintot juttatott csapatának, ahogy az egykori miniszter Seszták Miklós is a Kisvárdának. A szabolcsi csapat mégis megalázó vereséget szenvedett hazai pályán. Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, Jobbikos képviselő elsősorban nem a vereség, hanem a kisvárdai csapat névsora miatt háborodott fel.

- Hogy jutott eszébe, hogy a parlamentben felsorolja a kisvárdai futballcsapat teljes névsorát?

- Ha elmondom a névsort, akkor ön is megérti.

- Tényleg megtanulta fejből?

- Igen, készültem a felszólalásra, és megmaradt az agyamban! Előrebocsájtom, hogy nem a Dinamó Kijev vagy a Dinamó Bukarest vegyes válogatott névsorát ismétlem, hanem a Kisvárda csapatáét.

- Akkor vágjunk a közepébe!

- Tehát a szabolcsi csapat összetétele a következő: Mihai Minca, Luiz Felipe Ventura, Theodoros Berios, Cornel Alexandru, Anderson Pico, Anton Kravcenko, Bohdan Melnyik, Rados Protic, Roman Karasiuk, Lucas, Stavros Tsoukas, Claudiu Bumba, Kovácsréti Márk.

- Érdekes névsor, valószínű ezek a játékosok nem helyben születtek. Nem lehet, hogy ők inkább a Dinamó Bukarest emberei?

- Ez egy első osztályú magyar futballcsapat összeállítása, amely nem az Európa Liga élvonalában focizik, hanem a honi bajnokságból készül kiesni. Miközben az elmúlt években 2166 millió forint támogatást kapott utánpótlás-nevelésre. Vagy ha jobban tetszik 2 milliárd 166 millió forintot kapott TAO támogatást címen a szabolcsi focicsapat. Ezt a pénz csak focira költhették, a termálvizes rehabilitációs központra külön kaptak pénzt, de erről most nem akarnék beszélni.

- Ezt roppant módon sajnálom, de egyébként arra akar utalni, hogy egyetlen magyar játékos sincs a csapatban?

- Egyetlen kisvárdai játékos sincs benne! Az egyetlen magyar, Kovácsréti Márk ugyanis a fővárosi egyesületekben nevelkedett. Szóval tíz külföldi játékos lépett pályára! Ezért kérdeztem a sportért felelős államtitkárt, hogy milyen szakmai munka folyik Kisvárdán, hogy egyetlen magyar tehetséges gyereket sem sikerült megtanítani focizni?!

- Úgy tűnt nekem, hogy Szabó Tünde államtitkár – aki maga is élsportoló – igyekezett elkenni a választ. Valami olyasmit mondott, hogy a TAO ügye fontosabb annál, hogy a Kisvárda-Mezőkövesd összecsapás részleteit elemezzék. Végül ez igaz, nem?

- Ez valóban egy kiragadott, de egy ordító példa. Ráadásul a magyar NB I-ben nem a Kisvárda az egyetlen csapat, amely tele van külföldi játékosokkal. Elsősorban ukrán, román és brazil játékosokkal töltik fel a magyar csapatokat. Ők egyszerűen elveszik a helyet a tehetséges magyar gyerekektől, pedig a Fidesz kezdeményezésére 2010-től milliárdokat költenek utánpótlás nevelésére, fejlesztésre, képzésre.

- Gondolja, hogy a felsorolt fiatalok is a magyar futballakadémián tanultak?

- Nem! Ebben biztos vagyok. Kisvárda az utánpótlás-nevelésre kapja a milliárdokat, ehhez képest egyetlen játékost sem találtak. Nem értem, hogy mire költötték el a százmilliókat, milliárdokat! Ezt a pénz el lehetne más, fontos dologra is költeni, számomra öröm, ha sportra fordítják, de hol van az eredmény? Ennyi pénzért sikert, hírnevet, presztízst kéne hozni a városnak, vagy az országnak, ehelyett gyenge képességű külföldi játékosokat importálnak. Ez érthetetlen!

- Tényleg, ön mivel magyarázza, hisz mielőtt politikus lett, olimpiai bajnok vízilabdázó volt, tehát van fogalma az utánpótlás-nevelésről. A parlamentben kapott választ?

- Nem! Az egészen bizonyos, hogy a Kisvárdán végzett szakmai munka is egy nagy nulla! Ezt mutatják az eredmények! Több, mint két milliárdért egyetlen kisvárdai kisfiút sem tudtak megtanítani focizni? Nem kaptam választ arra a kérdésre sem, hogy a Fidesz kormány miért támogat milliárdokért olyan egyesületeket – köztük a Kisvárdát – ahol a tehetséges magyar gyerekek helyett gyenge képességű vendégjátékosok játszanak? Végül arra sem kaptam választ a parlamentben, hogy nem kéne-e a TAO támogatást a teljesítmény arányában szétosztani? Szerintem ugyanis ez lenne a megoldás!

- Tehát semmire nem kapott választ?

- Az államtitkár asszony válasza szerint a TAO rendszer eredményességének fokmérője, hogy a látványsportágban növekedjen a sportolók létszáma, illetve fejlődjön a sport infrastruktúrája.

- Vagyis minél több gyerek focizzon, és minél több stadion épüljön. Aztán majd a külföldiek fociznak?

- Ez képtelenség, ezzel nem lehet egyetérteni. Az nem kunszt, hogy sok gyereket igazolnak le. Az sem teljesítmény, ha sok a stadion, ez legfeljebb eszköz lehetne a jobb teljesítmények elérésére, de ez teljes mértékben hiányzik! Ez a baj! Ott vannak a balkáni országok, Szerbia, Horvátország, ahol sokkal magasabb szinten űzik a focit, de más sportágakat is, miközben borzalmasan lerobbant stadionokban készülnek a versenyekre. Ott valóban a teljesítményre koncentrálnak, s ezt kellene tenni nálunk is. Nekem ez a kisvárdai összeállítás tanulsága. Szeretném ezt a témát tovább vinni, mert szerintem kell a sportot támogatni, de a milliárdokat nem szabad kiszórni az ablakon. Nem lehet eredménytelenül dolgozó futballakadémiákat fenntartani, vagy gazdaságilag fenntarthatatlan stadionok sorát építeni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom