Komjáthi Imre szerint a dolgozók érdekeit képviselni kell az EU-ban

HírKlikk 2024. május 9. 14:18 2024. máj. 9. 14:18

Május 9. minden évben az Európa-nap, amikor az európai egység van reflektorfényben, de fontos, hogy ezt a reflektorfényt a dolgozók biztonságára és megbecsülésére is ráfordítsuk – mondta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke Szigetszentmiklóson, annál az ipari parknál, amelyben tevékenykedik az a koreai cég, amely a gödi Samsungban keletkezett selejt akkumulátorokat dolgozza fel, de arról lett hírhedt, hogy egy robbanásban két dolgozó életét vesztette, 13 dolgozó pedig rákkeltő anyaggal fertőződött meg.

Súlyos munkavédelmi visszaélések történtek, miközben az állam nem lép fel ellene – mutatott rá Komjáthi Imre. Emlékeztetett, azzal csábítják ide a keleti tőkét, hogy lebutítják a munkavédelmi szabályokat és csökkentik az ellenőrzéseket, amellyel kiszolgáltatottá teszik a magyar dolgozókat.

A dolgozók egészsége, testi épsége, élete, nem lehet alku tárgya

Az MSZP társelnöke elmondta, 2010-ben még 1047 munkahelyi ellenőr tett a dolgát Magyarországon, védve a dolgozók biztonságát, mára ezt 300 főre csökkentette a kormány, amely felhígította a szabályokat, már nem kötelező a munkavédelmi oktatás, elég a dolgozó kezébe adni az erről szóló anyagot, nem kötelező az a szabály sem, miszerint munkaegészségügyi alkalmassági vizsgálatra kell küldeni a dolgozót, és időnként ezt felül kell vizsgálni. „Ennek eredménye a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint, hogy 20 658 munkabaleset történt tavaly, ebből 62 halálos volt ” – sorolta fel az adatokat a szocialista politikus.

Komjáthi Imre kiemelte, ha a magyar kormány nem képes, nem alkalmas vagy nem akarja érdekei miatt megvédeni a magyar dolgozókat, akkor ehhez európai segítség kell.

„Június 9-én olyan európai parlamenti képviselőket kell választani, akik a magyar dolgozók érdekeit képviselik Európában, és el fogják azt érni, hogy az európai munkavédelmi hatóság szigorúan ellenőrizze, hogy a magyar kormány betartja-e azokat a szabályokat, amelyek biztosítják, hogy épségben, egészségben menjenek haza a családjukhoz. Fontos, hogy legyenek európai standardok, olyan minimumok, amelyek biztosítják a magyar munkavállalók egészségét, biztosítják a jó munkakörülményeket és a munkavédelmi szabályok betartását” – mondta a közelgő választások egyik tétjéről.

Az MSZP társelnöke megerősítette, június 9-én nem szabad olyanokra szavazni, akik elsősorban nem a munkavállalók érdekeit tekintik fontosnak, hanem a külföldi tőkéét.

Forrás: Hírklikk