Koncz Zsuzsa: kis ország voltunk, kis lehetőségekkel

HírKlikk 2020. január 1. 11:58 2020. jan. 1. 11:58

Amikor indult a Táncdalfesztivál, akkor már a világban voltak hasonló rendezvények. Az Eurovíziós Dalfesztivál is nagyjából akkor kezdődött, bár a Beatles és a Rolling Stones soha nem vett részt rajtuk, mert voltak más műsorok, amelyeket rájuk szabtak.

„Kis ország voltunk, kis lehetőségekkel. Aki nagyobb nyilvánosságot szeretett volna, annak tetszett, nem tetszett, indulni kellett vagy a Ki mit tud?-on vagy a Táncdalfesztiválon. Vagy mind a kettőn…” – idézte fel a hatvanas évek Magyarországát a Bestnek nyilatkozó Koncz Zsuzsa.

„Az Omega, a Metro, az Illés részt vettek, így én is mentem. Nem a mi műfajunk volt, kicsit idegennek is éreztük magunkat, mivel főleg egyetemi klubokban léptünk fel, az volt a mi világunk. Számomra az volt a fontos, hogy jól érezzem magam a színpadon, és ehhez a fiúk hozzátartoztak” – mondta az énekesnő.

Hozzátette: a Nincsen olyan ember című dalt például azért énekelte, mert az Illés zenekar kísérhette, és bár nagy sláger lett, színpadon nem énekelte soha.

Akkoriban még nem volt készülék minden háztartásban, a szomszédok kis sámlival mentek át a szerencsésekhez. Az össznépi szórakozásról másnap a munkahelyeken hosszú beszélgetések folytak.

„A Táncdalfesztivál a nyilvánosság biztosításával segítette a generációmat megismertetni a közönséggel. Én akkor jogászhallgatóként még nem erre a pályára készültem, de annak ellenére, hogy nem igazán éreztem jól magamat, a műsoroknak is szerepük volt abban, hogy végül előadó lettem és nem jogász…” –  emlékezett vissza pályájának kezdetére a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész.

Forrás: BEST