Kötelező lesz nemzeti színű zászlót tűzni a sertéshúsba a hazai boltokban

HírKlikk 2020. január 12. 14:16 2020. jan. 12. 14:16

Január 15-től az üzleteknek jól látható felirattal kell jelezni a pultban lévő csomagolatlan sertéshúsok származását, a nagy üzletekben pedig még nemzeti színű zászlócskákat is ki kell tenni a kísérőszöveg mellé. Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi-, a marha- és másfajta húsra nem – derül ki a G7 cikkéből.

A zászlócskákat csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban kell használni majd, azaz a hipermarketekben, szupermarketekben. Azokat az üzleteket –  például Aldi, Lidl, PennyMarket – ahol előre csomagolt húst árulnak csak, nem érinti a módosítás, hiszen a csomagoláson eleve fel van tüntetve a származás.

A lapnak a Spar azt mondta, nekik 295 szupermarketben és 34 Interspar hipermarketben kell zászlókat kitűzniük.

A lépéssel valószínűleg a magyar sertéshús iránta keresletet szeretnék serkenteni, csakhogy eléggé kétélű fegyverről szó.

A képet árnyalja az is, hogy a húson két zászló is lehet majd, a szabályok betartását ellenőrző Nébih szerint például egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon csomagolt és  forgalmazott sertéskaraj esetében a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését. Az ilyesfajta sertéskarajra tehát szlovák és osztrák zászlót tűznek ki, hiába magyar a forgalmazója.

A Spartól a lap egyébként azt is megtudta, hogy igazából egyszerre csak egy fajta sertéshús van a pultban, ha elfogy, akkor jöhet a csere.

„A magyar sertés irányába tehát csak úgy tudná terelni a vevőket a kormány, ha arra venné rá őket, hogy például egy külföldi zászlót meglátva, karaj helyett inkább a magyar kokárdás combot vásárolja meg" – jegyzi meg a lap.