Lázár minisztériuma alkotmánybírósághoz fordul, hogy ne lehessen népszavazás a kiemelt beruházássá nyilvánításokról

HírKlikk 2024. május 5. 06:30 2024. máj. 5. 06:30

Az LMP azért tartana népszavazást, mert szerintük a kormány gyakran visszaél a lehetőséggel, és olyan beruházásokat minősít kiemeltté, amelyek kedvesek a számára.

A Nemzeti Választási Bizottság február 1-jén engedte át az LMP népszavazási kezdeményezését, amellyel hatályon kívül lehetne helyezni az építésügyi törvény kiemelt beruházások szabályozásáról szóló részét. Az LMP kezdeményezését később többen is megtámadták a Kúriánál, köztük volt a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium is – írja a hvg.hu

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtökön arról számolt be, hogy a Kúria döntött az ügyben, kimondva: megtartható a népszavazás arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokról szóló részét. 

Az RTL Híradó megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium azt írta: „A Kúria döntése után, alkotmányi jogi panasszal élünk és az Alkotmánybírósághoz fordulunk. A magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályainak megtartása Magyarország stratégiai érdeke. A más országokban is alkalmazott eljárásrend garantálja, hogy a régió országainak befektetés ösztönző versenyében ne szenvedjük behozhatatlan hátrányt.” 

Forrás: RTL