Magyarország veszélyt jelent a NATO-nak

HírKlikk 2024. május 9. 16:50 2024. máj. 9. 16:50

Orbán Viktor, magyar miniszterelnök 2010 óta, most jelentős problémák elé állítja a NATO-t – hívta fel a figyelmet a hangsúlyozottan Európa-párti portál, és felveti a kérdést, hogy ez töréshez vezethet-e a szövetség és Budapest kapcsolatában.   

Orbán a nemzetközi bírálatok össztüzében áll a jog uralmának megsértése, a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolása miatt, kormányát rasszizmus, nacionalizmus szítása és széleskörű korrupció miatt bírálják, ezért elszigetelődött Európában, és ez már kezd az ország gazdaságán is mutatkozni. Putyin rezsimjének elkötelezett támogatója az Ukrajna elleni támadás dacára, és módszeresen aláássa az EU Ukrajnával vállalt politikai szolidaritását.    

A Budapest és a NATO közötti kapcsolat megromlott Svédország NATO-csatlakozásának halogatása miatt. Most arról van szó, hogy a NATO-szövetségesek áprilisban megállapodtak: elkezdik Ukrajna hosszú távú támogatásának tervezését, és 100 milliárd eurós alapot hoznak létre. Magyarország azonban ezt eltökélten ellenzi, és ezzel jelentős feszültséget okoz a szövetségben. Szijjártó Péter külügyminiszter március elején leszögezte, hogy országa nem vesz részt ebben a tervben, amelyet „őrült missziónak” minősített.

A jelentések szerint – mutat rá az Európa-párti European Interest – az Egyesült Államok budapesti nagykövete akkor figyelmeztetett: a NATO-szövetségesek azt tanácsolják, hogy Budapest vegye figyelembe az Oroszországhoz fűződő egyre szorosabb viszony kockázatait, és amennyiben ez nem történik meg, akkor „a NATO-szövetségeseknek dönteniük kell arról, hogyan tudják a legjobban megvédeni biztonsági érdekeiket”.   

„Vajon Magyarország magatartása elvezethet-e a NATO-hoz fűződő kapcsolatok töréséhez? Egy olyan időben, amikor az EU biztonsága forog kockán, Magyarország benntartása a védelmi szövetségben veszélyes lehet” – figyelmeztetett a szerző.