Már a románok is jobban élnek a magyaroknál

HírKlikk 2024. április 30. 18:00 2024. ápr. 30. 18:00

A román gazdaság gyorsabban nőtt az elmúlt időszakban, mint a magyar. A románok többet fogyasztottak, mint a magyarok, mert a bérek tavaly már magasabbak voltak Romániában, mint Magyarországon.

Az Eurostat most kiadott adatai szerint vásárlőerőparitáson (PPS) számolva a 2023-as volt az első év, amikor a keleti szomszédunk bérei elénk kerültek.

Ha a vásárlóerő-paritást nézzük, akkor tavaly volt az első olyan év, amikor a fizetések tekintetében Románia megelőzte Magyarországot. Bár a fizetések Lengyelországban a legmagasabbak, Romániában nőttek a leggyorsabban, a korábbi adatok azt mutatják, hogy az egy főre jutó GDP Romániában már megközelítette, tavaly pedig elhagyta a magyart. Mindeközben Bulgária egyre jobban zárkózik fel, így amennyiben folytatódnak a további trendek, akkor a bolgár fogyasztás is a magyar szintre kerülhet.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország az egy főre jutó fogyasztásban már csak Bulgáriát előzi meg – írja a Portfolio, megjegyezve, hogy bár a fogyasztást illetően stabilabb a román előny, s bár van némi bizonytalanság az adatokat illetően, a béreknél látható előzés egyre kevesebb okot ad a kételkedésre – írta a Portfolio.  

Forrás: Portfolio