Már messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába vásárolni

HírKlikk 2024. május 5. 13:30 2024. máj. 5. 13:30

Az utóbbi néhány hónapban megugrott a Szlovákiába bevásárolni átjárók száma, egyre messzebbről is nekiindulnak a magyarok vásárolni.

A révkomáromi (komárnói) élelmiszerboltok parkolói minden hétvégén tele vannak magyar rendszámú autókkal, és a pénzváltónál is rendre sorokban állnak a forintjukat euróra váltani készülő magyarok. Degeszre tömött bevásárló kocsikból pakolják tele élelmiszerrel a csomagtartóikat a magyar bevásárlóturisták – írja a G7.

Hovanyecz István évek óta rendszeresen, általában havonta kétszer jár ki Szlovákiába nagy bevásárlásra. Ő a praktikus információk megosztására nemrég egy Facebook-csoportot is alapított, de sosem gondolta volna, hogy ilyen sikere lesz. A csoport létszáma az utóbbi két hónapban hirtelen 60 ezerre duzzadt, az érdeklődés érezhetően óriási.

Minden bizonnyal a Komárommal szemben fekvő szlovák város* mostanában a határokon átnyúló élelmiszer-bevásárló turizmus egyik fő célpontja. A Kaufland tűnik a legnépszerűbb üzletnek, de ezen kívül több más bolt is jelentős magyar forgalmat bonyolíthat le.

Ebben önmagában persze nincs sok újdonság, hiszen a határhoz közelebb lakók mindig is átjártak (mindkét oldalról, ide-oda) bevásárolni, hogy minél több élelmiszert ott vegyenek meg, ahol az éppen olcsóbb.

Szlovákia annyira felkapott lett, hogy most már a határtól akár száz vagy annál is több kilométerre lakók is elkezdtek kijárni vásárolni.

Az általános vélekedés szerint Szlovákiában a magyar boltokhoz képest nagyobbak a leárazások, és a szlovák üzletek akciós újságai előre elérhetőek, könnyebb tervezni. A beszámolók szerint a szlovák boltokban szinte mindig van magyarul beszélő eladó-segítő, és általában kedvesek az eladók.

Ráadásul a G7 szerint a kijárók közül szinte mindenki esküszik arra, hogy az esetek többségében a szlovák boltban kapható áruk minősége jobb, és ezért adott esetben még többet is hajlandó fizetni.

Forrás: G7