Rekordévet zárhat az ország legjelentősebb WC-papír gyártója

HírKlikk 2020. április 13. 07:03 2020. ápr. 13. 07:03

Teljes kapacitással dolgoznak a papírgyárak, hogy ki tudják elégíteni a higiéniai papírtermékek – és elsősorban a WC-papír – iránti, megnövekedett keresletet. Bár a március elején tapasztalható nagy felvásárlási roham már csillapodott, de sok üzletben még ma sem látni a megszokott kínálatot.

Az ország legjelentősebb gyártója, a Vajda Papír Kft. üzemeiben is non-stop munkarendre álltak át, mondta el a Napi.hu kérdésére a cég tulajdonosa, Vajda Attila. A termelés március hónapban 50 százalékkal haladta meg egy átlag hónap szintjét, és a rendelések fényében pedig nagyon valószínű, hogy idén rekordévet zárnak majd.

A cég magyarországi és norvégiai üzemeiben tavaly 140 ezer tonna papírterméket állítottak elő, ez az idén 160-170 ezer tonnára nő. A hazai kereslet 55-60 százalékát a Vajda Papír állítja elő, de jelentős az export is – a termelés 40 százalékát szállítják külföldre. A világszerte tapasztalható hiány „kemény valutává" változtatta a toalettpapírt az elmúlt hetekben. Megugrott az export – még a tengerentúlról is érkeztek megrendelések –, amit csak a gyárak folyamatos termelésével és három műszakos munkarenddel tudnak kielégíteni. A Vajda Papír azonnal 100 új munkatársat tudna felvenni.

A legnagyobb kereslet-növekedés a WC-papírok iránt nyilvánult meg – ez teszi ki a teljes termelés 35-40 százalékát – de papírtörlőkből és papírzsebkendőkből is sokkal többet vesznek mint „békeidőben". 

A járvány kitörése és terjedése során, az emberek igyekeztek túlbiztosítani magukat, például annyi – és mással nem helyettesíthető – toalettpapírt felvásárolni, ami hetekre is fedezheti a család igényeit. Ezzel párhuzamosan, ugyan csökkent a szállodáknak és éttermeknek szállított, speciális papírtermékek forgalma, de közel sem olyan mértékben, hogy ellensúlyozta volna a lakossági fogyasztást.

Forrás: Napi.hu