Reméli a Szülői Hang, petíciójuk célt ér a parlamentben

HírKlikk 2024. május 6. 05:40 2024. máj. 6. 05:40

Úgy tűnik fontos előrelépés történt a testnevelési szigorítást bevezetni kívánó törvénytervezetben, a Szülői Hang a parlamentnek megküldött petíciójának hatására a törvényalkotási bizottság ülésén némileg enyhítettek a szövegen. A módosított tervezet szerint a versenyszerűen sportolók esetében továbbra is lehetőség lenne a heti két óra testnevelés óra-kedvezményre, amikor az első vagy utolsó óra a testnevelés.

A Szülői Hang szerint természetesen ez csupán egy részeredmény, mivel csak a versenysportolókra vonatkozik, és náluk sem érvényes akkor, ha a testnevelés óra előtt vagy után vannak más tanórák. Mégis, országos szinten akár több tízezer családot is érinthet pozitívan ez a szövegmódosítás, ami a petíció nélkül aligha történt volna meg.

Mindez persze nem segít a délutáni sportkörök és a nem versenyszerűen sportolók esetében, pedig a legtöbb gyereknek éppen ezekre van szüksége, hogy a mozgás és a játék öröméért sportolhasson (vagy néptáncolhasson) akkor is, ha nem akarja vállalni a versenysport terhét. Továbbra is fennáll a veszély, hogy a törvénymódosítás sok iskolai sportkör és kisebb sportegyesület megszűnéséhez vezet, és ezáltal inkább azt szolgálja a törvényi változtatás, hogy a kormány spórolhasson a gyerek sportolásának költségein, és valamelyest elfedje a hatalmas testnevelő tanárhiányt,

A Szülői Hang azt akarja elérni, hogy ne szüntessék meg a heti két testnevelés óra alóli felmentést azoknak, akik délután rendszeresen sportolnak! A gyerekek túlterheltsége már most is óriási, és ha kötelezik a heti öt testnevelés órán való részvételre azokat is, akik délután is rendszeresen sportolnak, akkor ezzel csak elveszik a gyerekek kedvét az általuk választott és szeretett sportfoglalkozásoktól. 

A törvénymódosításról hamarosan szavazhat az Országgyűlés. Aki még nem tette meg, itt aláírhatja a petíciót.  

Forrás: Hírklikk