Sikeres volt az EU keleti bővítése, de a gondok egyik fő forrása az Orbán-kormány

HírKlikk 2024. április 29. 17:13 2024. ápr. 29. 17:13

Hatalmas sikernek bizonyult az unió keleti bővítése, mert az azóta eltelt időben a korábbi választóvonal mindkét oldalán emelkedett a jólét, de azért még sok a tennivaló: csökken az EU népszerűsége és jönnek fel az euroszkeptikus pártok. És a gondok egyik fő forrása az Orbán-kormány – írta a 10 ország felvételének 20 évfordulója alkalmából a Frankfurter Allgemeine Zeitung Közép- és Kelet-Európával foglalkozó bécsi gazdasági tudósítója.

A bajok egyik forrása, hogy az új tagállamokban gyakran különbség van a tehetősebb városok, illetve a leszakadó vidék között. Egyes politikusok programnak tekintik, hogy elutasítsák, amit Brüsszel akar. A közös határozatokkal szemben mostanában minden második vétó Magyarország nevéhez fűződik, miközben az ország az összes tag közül a legkevésbé használja ki a lehetőségeit. Az egy főre számított GDP csupán 40 százalékkal nőtt, a külföldi beruházások 12 év óta esnek vissza. A forint 20 év alatt értékének a felét elvesztette. A rossz kormányzás miatt az emberek csak még jobban elszegényednek.

Az orbáni obstrukció azonban arra is rávilágít, hogy ez így nem mehet tovább, főleg ha a közösség növekedni kíván – emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Sok mindenen változtatni kell, ha az EU a készülőben lévő felvételek után is meg akarja őrizni a cselekvőképességét. A lengyelek, magyarok és csehek megerősíthetik hovatartozásukat azzal, ha csatlakoznak az euró-övezethez. Belépésük gesztus lenne ahhoz, hogy lezáruljon a keleti nyitás folyamata.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.)

 

Forrás: Hírklikk