Totyik Tamás: figyelmeztetni kell a társadalmat az oktatáspolitika veszélyeire

HírKlikk 2024. április 29. 17:00 2024. ápr. 29. 17:00

​​​​​​​Súlyosbodik a pedagógus-hiány és a kormány által elindított fordulat a 19. századi szintre viszi vissza a közoktatást, amelyben fizetős alapon képzik az elitet, a többieknek marad a betanított munkás szerepe. Erről beszélt a KlikkTV Tíz című műsorában Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet elnöke.

A kormány által nagy harcok után bevezetett fizetésemelés még elmarad az ígért szinttől és a szubjektív teljesítmény-megítélés miatt lesznek, akik kisebb emelést kapnak – vagy éppen semmit. Az ígéretek szerint a pedagógus-béreknek az idén el kell érniük a diplomás átlagkereset 72, jövőre pedig 80 százalékát. Miután a tavalyi, 18 százalékos infláció után az idén is jelentős drágulás tapasztalható, ehhez további 25 százalékos béremelésre lenne szükség és kérdéses, hogy ez megtörténik-e. Totyik Tamás szerint riasztó a magyar közoktatás helyzete, s még annál is rosszabb a jövő.

Egyébként 9 000 visszafoglalkoztatott nyugdíjas tartja fenn az oktatási rendszert és ötször annyian mennek el nyugdíjba, mint az utánpótlás. Húszezer állás betöltetlen, az újra beállított nyugdíjasok mellett részmunkával és képesítés nélküli munkaerővel oldják meg az oktatást. A tömeg- és élsportra összesen többet fordít az állam, mint az óvodákra és az általános iskolákra. Ez is ott van amögött, hogy a teljesítményt mérő nemzetközi PISA-teszten egyre rosszabb eredményt mutatnak a magyar diákok. Egyébként – egyes országok kivételével – az európaiak általában messze elmaradnak a távol-keletiektől. 

Ez és a mesterséges intelligencia megjelenése alapvetően új feladatokat jelent a közoktatásban. A kormány azonban éppen ebben a helyzetben a múlthoz kanyarodik vissza: a tanulás szabadsága, öröme helyett keményen fegyelmezett diákokat akar, akik bevágják, amit elvárnak tőlük. A jelek arra mutatnak, hogy a bejelentett „konzervatív fordulat” a fizetős elit-oktatás kialakítását jelenti.  

Ezentúl a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tesznek majd szakvizsgát az oktatási intézmények vezetői, az alapítványi egyetemek megszerzik a színvonalas középiskolákat és mindkét szinten fizetős lesz az oktatás. Ez kasztosodást jelent, amint azt már az egészségügyben tapasztalhatjuk: a társadalom egy része nem jut hozzá az alapvető állami szolgáltatásokhoz. Aki meg tudja fizetni, tanulhat, aki nem, mehet betanított munkásnak – így nem kell külföldi munkaerőt alkalmazni.

A béremelés következtében az eláramlás a pályáról csökkent, de ahhoz, hogy a hivatás a fiatalok számára vonzó legyen, a versenyszféráéhoz hasonló bérezésre lenne szükség. Annál is inkább, mivel 12 év múlva a pedagógusok fele éri el a nyugdíjkort. 

A nagy küzdelemmel kiharcolt béremelés egyébként nem volt példátlan, mint azt a kormány állítja: a Medgyessy-kabinet alatt 50 százalékot emeltek és hasonlóan magas emelés volt Balog Zoltán minisztersége idején is. A jelenlegi rendezés lecsendesítette a pedagógusok jelentős részét és nem veszik figyelembe, milyen átfogó változások várnak rájuk, az idősebbek pedig végzik a dolgukat, várva, mikor mehetnek nyugállományba. 

Fel kell rázni a társadalmat, figyelmeztetni, milyen veszély vár gyermekeikre ezzel az oktatáspolitikával, összegezte Totyik Tamás.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.