A nagy tavaszi motor-karbantartás: de mit érdemes átnézni?

HírKlikk 2020. május 23. 17:38 2020. máj. 23. 17:38

A napsütéses, tavaszi időszak immár végérvényesen elindult. Ilyenkor igen nehéz otthon maradni, a motorozás szerelmesei pedig már alig várják, hogy az utakra guruljanak. A biztonságos közlekedés érdekében, azonban mindenképpen átnézést érdemel a talán egész télen a garázsban pihent jármű. Mit célszerű átnézni rajta? Melyek azok a fókuszpontok, amik különös figyelmet érdemelnek? Cikkünkben ilyen kérdéseknek is igyekszünk utánajárni.

A cikkben található tippeket a Tesztmotor-ból vettük, amelynek szakemberei szerint, fontos az elméleti tájékozódás. Ugyan a motorrajongók általában fejből tudják, hogy mit érdemes megvizsgálni az indulás előtt, de ha a motor kiskönyvére is szánunk néhány percet, akkor biztosan nem marad majd ki semmi lényeges. Kezdő motorosként, különösen hasznos ez, hiszen így lépésről-lépésre haladhat az ember.

A guminyomástól a tankolásig

Persze nincs motorozás anélkül, hogy megfelelő minőségű üzemanyag állna rendelkezésre. Érdemes tehát a benzinkutat elsőként útba ejteni. Hasonlóképp nem maradhat el az akkumulátor ellenőrzése. Ennek épsége érdekében sokat tehetsz egy helyes karbantartással. Nem maradhat el a gumik átnézése sem, így a guminyomás és a futófelület egyaránt figyelmet érdemelnek. Ugyan a régi abroncsok is megfelelőnek bizonyulhatnak, de ha tavaly igencsak próbára tetted azok strapabírását, akkor idén lehet, jól jönne a csere. A gumik állapota nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosan gurulhass az utakra, és a manővereknél is a vártak szerint alakuljon a helyzet.

Motorolajcsere évente

Lánc, kardán és szíj – ennek a hármasnak kiemelt szerepe van a szezon előtti átvizsgáláskor. . Az autodoc.hu információi szerint, érdemes minden évben cserélni a motorolajat. Nem kerül sokba, de a hosszú élettartamhoz és a kifogástalan üzemeléshez maximálisan hozzájárul. Ilyenkor elsősorban a motorolajra gondolunk, pedig több olyan folyadék és alkatrész is létezik, amelyekről nem feledkezhetünk el. A fékfolyadék és a hűtőfolyadék a motorok esetében is kiemelt figyelmet érdemelnek. Ezeket a használat gyakoriságától függően, elegendő 2-4 évente cserélni. A fékolaj kontrolljakor ne feledkezz meg a fékbetétekről sem. Ezek kopása a motoroknál is olyan lényeges, mint az autóknál. A sokszor nagy sebességű motorozás esetén szintén a biztonság kulcsa lehet a fékbetét állapota.

A tavaszi karbantartás idején, a légszűrő cseréje és tisztítása sem maradhat el. Amennyiben rongy és szivacs alapú filterek tartoznak járművedhez, úgy speciális tisztítófolyadékot érdemes beszerezni, majd a szintén passzoló olajjal befújni azt.

Mosd tisztára!

S hogy mi az a végső mozzanat, amely megadja az egész motorozás hangulatát? Hát persze, hogy a mosás. Érdemes speciális tisztítószert alkalmazni, amely eltünteti a port, a bogármaradványokat és minden, a karbantartás során keletkezett szennyeződést.

A motorozás olyan, mint a biciklizés. Ha viszont egy egész télen át a garázsban pihent a járgány, kissé furcsa lesz újra használni. Mielőtt a legforgalmasabb utakon hódolnál a sebesség és az általa jelentett szabadság érzésének, próbáld ki a motort egy parkolóban, vagy egy elhagyatott úton. Így újra ráérzel a motorozás ízére, megnézheted, minden úgy működik-e, ahogyan annak kell. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a biztonságos közlekedés a motorosok körében is a jármű kifogástalan állapotán múlik, de az sem elhanyagolható, mennyire körültekintően mész bele egy előzésbe, vagy választod meg a sebességet egyes útszakaszokon.

Fedezd fel idén tavasszal újra a motorozás élményét, amely minden évben újra és újra magával ragad! Ne feledd, a hirtelen manőverek és a túlságosan bátran megválasztott sebesség jelentős kockázati tényezőnek számítanak. Nem ezek nyújtják az igazi élményt, sokkal inkább a szabadságot jelentő eszköz és a biztonságos hazaérkezés tudata.

Forrás: Hírklikk