Az indukciós főzőlapok előnyei

HírKlikk 2019. augusztus 26. 20:27 2019. aug. 26. 20:27

Az indukciós főzőlapok első ránézésre nem különböznek kerámialapos társaiktól. Azonban a főzőlap alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek találhatók. Ezek a tekercsek valójában elektromágnesként funkcionálnak, amelyek váltakozó áram hatására mágneses mezőt hoznak létre. Így hő keletkezik a rá helyezett serpenyőben anélkül, hogy a környező levegő vagy maga a tűzhely felmelegedne.

Milyen a megfelelő edény?

Fontos, hogy az indukciós tűzhelyek csak a mágnesezhető edényeket képesek felmelegíteni, ezért érdemes otthoni edényeit tesztelni, mielőtt újat venne. Az ideális edény öntöttvasból vagy acélból készül. Az alja teljesen sima legyen, míg a falának az optimális energiafelhasználás érdekében 3-5 mm vastagság az ideális.

Hatékony és energiatakarékos

Mivel a hagyományos tűzhelyekhez képest nagyobb hatásfokkal működik, így az indukciós főzőlap által létrehozott mágneses mező pillanatok alatt felmelegíti a rá helyezett edényt, így gyorsabban készül el az étel. Mivel hőveszteség nem keletkezik, így nem a konyhát fűti. Hatékonyságának köszönhetően akár 30%-kal kevesebb energiát használ, és azt is csak akkor, ha megfelelő - mágnesezhető - edény van rajta.

Használata kényelmes

Az indukciós tűzhely használatakor az edény és a benne lévő étel egyenletesen melegszik fel. Mivel nincs hőveszteség, a konyha hűvösebb marad, így máris kellemesebb a főzés. További előnye, hogy a főzőlap zónái alkalmazkodnak az edény méretéhez, így akár egy kis serpenyővel is főzhet a nagyobb zónán. Kezelése szintén kényelmes, a főzőlap gyorsan reagál a beállított hőfokra vagy a szüneteltetésre, így az étel nem kap le.

Biztonságos

Az indukciós főzőlap ideális választás családoknak! Ugyanis az a tény, hogy a főzőfelület nem melegszik fel, hihetetlenül gyermekbaráttá teszi. Ráadásul a nyílt láng és a forró felületek hiánya minimalizálja a balesetek lehetőségét és a tűzveszélyt.

Esztétikus

Minimalista dizájnjukkal különösen jól mutatnak egy modern konyhában, de a klasszikusabb konyhabútorokba is szinte láthatatlanul belesimulnak. Az indukciós főzőlap esztétikai és biztonsági szempontok miatt ideális választás konyhaszigetbe történő beépítésre is.

Könnyen tisztítható

Indukciós tűzhely használatakor nem a főzőlap melegszik fel, hanem az edény, így elkerülhető, hogy a kifröccsenő étel ráégjen a felületre. Ez a tulajdonsága a tisztítását is nagyban megkönnyíti.

Ár

A magasabb műszaki színvonal miatt az indukciós főzőlapok ára bár magasabb a hagyományos tűzhelyekéhez képest, a mindennapi használat során tapasztalható előnyei kiváló ár-érték arányú választássá teszik.