Dobjuk fel a kicsik nyári szünetét - tippek szülőknek

HírKlikk 2019. augusztus 6. 12:23 2019. aug. 6. 12:23

Gyermekeink biztosan örülnének, ha a kézügyességüket fejlesztő elfoglaltságokba vonnánk be őket, mert így nemcsak jól szórakoznának, hanem maradandó emlékekkel is gazdagodhatnának. Pláne így, a nyári szünidő kellős közepén...

Bábozzunk velük! Kinek ne lennének otthon régi, esetleg kinőtt kesztyűi? Keressük meg őket, mert szemrevaló ujjbábokat készíthetünk belőlük. Első lépésként vágjuk le a kesztyű ujjait! Minden ujjvéget tömjünk ki kevés vattával, ez lesz a báb feje.

A nyakát úgy alakítsuk ki, hogy a vatta alatt közvetlenül körülkötjük az ujjakat zsinórral. A szemeket flitterekből, gombokból, a szájat, pedig piros hímzőfonalból készítsük! A hajat szétszedett fonalszálakból varrjuk fel. A ruhákhoz használjunk régi szövetmaradékot. Ismételjük meg e műveleteket a többi ujjal is, így megalkothatjuk a szereplőket!

Varázsoljunk új ruhákat! A gyerekek megunt ruhadarabjait könnyedén feldobhatjuk a batikolás módszerével. A "batik" szó jelentése írni, festeni. A batiktechnika több ezer éves múltra tekint vissza. Annak idején az anyagot úgy díszítették, hogy bizonyos részeit forró viasszal fedték, majd az egészet langyos festékfürdőbe helyezték. A festék a viasszal fedett részeket nem fogta be, így érdekes mintázatú, egyedi darabok jöttek létre. A minták a viasz alakjától függtek, de a végeredményben nagy szerepe volt a véletlennek is.

Jobb, ha értelmes programokkal kötjük le öket.

 

Nincs ez másképp a manapság elterjedt, "hétköznapi" batikolásnál sem. Az otthon készített batikolt ruhadarabok mintájának kialakításában azonban többnyire már nem a viasznak, hanem befőttes gumiknak van szerepük.

A kiválasztott ruhadarabon tetszés szerinti nagyságú és mennyiségű csomót kell kötnünk, majd azokat többször begumiznunk, így érdekes, kör alakú mintákat kaphatunk a festékes vízbe helyezést követően. Ezt nyugodtan bízzuk a gyerekekre, hadd szárnyaljon a fantáziájuk!

Készítsünk vázát műanyag palackból! Nem kell hozzá más, mint egy félliteres műanyag palack, kémcső, modellgipsz, festék, ecset és sniccer. Fektessük az asztalra a palackot, majd 3 cm hosszúságban vágjuk le sniccerrel a nyakát. Engedjünk egy tálba fél liter vizet, és folyamatos keverés mellett tegyünk hozzá annyi modellgipszet, hogy képlékeny masszát kapjunk.

Mielőtt még besűrűsödne a folyékony gipsz, öntsük a palacknak majdnem a pereméig. Várjunk, amíg kissé megszikkad, majd nyomjuk bele a kémcsövet. Ezek után várni kell még egy kicsit, hogy a massza megtartsa az üvegcsövet.

Hagyjuk pihenni két órán át, majd tegyük meleg helyre. A gipsz teljes száradásához két napra van szükség. Ha ez megtörtént, a palack tetején sniccerrel vágjuk be a műanyagot, majd óvatosan fejtsük le gipszvázáról a palack darabjait. Jöhet a díszítés! Fessük be a vázát és a kémcső száját élénk színekkel és mintákkal, amiket a gyerekek válasszanak ki.

Forrás: Hírklikk