Elhunyt Givenchy, a legendás divatguru

HírKlikk 2018. március 12. 15:41 2018. márc. 12. 15:41

Elhunyt 91 évesen Hubert de Givenchy, a divatszakma legendás alakja, a Givenchy divatház és márka alapítója, akinek a világhírű filmcsillag, Audrey Hepburn volt a múzsája.

A divatcézárt szombaton álmában érte a halál. Erről egy kollégája, Philippe Venet divattervező tájékoztatta az AFP hírügynökséget. A közlemény szerint Hubert de Givenchyt unokaöccsei és unokahúgai, valamint gyermekeik gyászolják.  

Venet közleménye szerint a divatóriástól a legszűkebb családi körben vesznek búcsút.   

Az 1952-ben tartott első bemutatójától 1995-ig, divatházától való távozásáig tartó több mint négy évtizedben öltözékeinek eleganciájával emelkedett ki a divat világából, egyik leghíresebb "találmánya" a kis fekete ruha, amit Audrey Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.   

"Az 1950-es évektől kezdve a világhírnévig tartó útján Givenchy különleges helyet biztosított a márkájának a párizsi divatházak között. A földi érő luxusestélyiktől a nappali viseletekig a divatcézárnak sikerült ötvöznie az innovatív szellemet és időtlenséggel" - fogalmazott Bernard Arnault, az LVMH csoport egyik vezetője.

A csoport 1988-ban vásárolta meg a Givenchy divatházat. Alapítójáról közleményben emlékezett meg a Givenchy divatház is.   

"A francia luxusdivat világának több mint fél évszázadon át megkerülhetetlen alakja, a párizsi elegancia szimbóluma volt. Hatása a mai napig érezhető, elképzelései a divatról nem évültek el. Életműve ma ugyanolyan érvényű, mint a korábbi évtizedekben volt" - áll a közleményben.   

Hubert de Givenchy munkájának tavaly nagy szabású kiállítást szenteltek Párizsban és az észak-franciaországi Calais-ben.