Homokozó játékok - hurrá végre nyár van!

HírKlikk 2019. június 25. 15:15 2019. jún. 25. 15:15

Ha a gyermekkornak van egy mindennél jellemzőbb szimbóluma, akkor az a homokozó. Építés, alkotás, szerepjáték. Nem véletlenül van a számítógépes játékokban az, legyenek azok építős stratégiai játékok vagy történelmi, esetleg modern várostervezős játékok, hogy a maximális kreativitást kiszolgáló játékmódot angolul „sandbox”-nak, azaz magyarul „homokozó” módnak hívják.

Önmagában egy homokozó, még ha nincs is semmilyen kiegészítőnk hozzá, csak a puszta kezünk és a homok, akkor is hihetetlenül jó játék. Várakat, hidakat, árkokat, alagútrendszereket, csatornákat, folyókat ásni és építeni remek móka. Még felnőtt fejjel is élvezem, amikor a családom ifjoncaival kiülök a játszótérre vagy a kis kerti homokozóba játszani. Az ember egészen átszellemül, valahogy felnőttként is eltűnnek a gondok. Talán a természetes közeg, a homok fogása, textúrája, vagy a gyermekkorra való visszaemlékezés teszi, nem tudom.

Az teljesen biztos, hogy ha egy lurkó nekiáll homokozni, csak hosszas győzködéssel lehet kiimádkozni onnan.

Homokozó készlettel még jobb

Ha vannak segédeszközeink, lapátok, sziták, vödrök, formák, amelyek mind megtalálhatóak  a Szoti játékbolt, ajándék áruházában, természetesen a játék még izgalmasabbá válik. A fiúk építenek, a lányok homoksütiket sütnek a formák segítségével, vagy buli az is, amikor  vizeskannával tavat varázsolhatunk vagy vizesárkot, amibe tökéletesen passzol a játék cápa vagy krokodil. A gyerekek imádják a vizes homokozást. Nem számít a sár, a kosz, minél természetesebb, annál jobb. Dömperrel vagy markolóval építkezni is szórakoztató. A lehetőségek végtelenek, mint a gyermeki kreativitás.

Legyünk azért óvatosak is

Sajnos a játszótéri homokozók nyitottak, nem is igazán lehet ezt megoldani másképp. Ennek okán állati ürülék is kerülhet bele, hiszen elsősorban a macskák előszeretettel használják wc gyanánt. Ezen kívül más állatok “piszka” is kerülhet bele, ezért minél előbb meg kell tanítani a gyerekeket az alapvető szabályokra homokozás közben és után. A kézmosás, az alapos, körömkefés kézmosás az egyes számú szabály. Sajnos a picik, a közel egy évesek és a totyogós apróságok még a szájukba szedik, ezért ha gyanú merül fel a bélféreg jelenlétére, azonnal forduljunk orvoshoz.

Tengerparton az igazi

A homokozás kánaánja a tengerpart. Ott aztán hatalmas várakat lehet építeni, a víz is igazán közel van, már csak a megfelelő nap elleni védelemre kell megfelelő figyelmet fordítani. Keressünk kagyló és csigaházat, kavicsot, ezekkel remekül lehet homokvárat díszíteni. Ha pedig több baráti család nyaral együtt, rendezzünk homokvár építő versenyt. Ne féljünk most sem a gyerekek mellé ülni és túrni, ásni a homokot, a tengerben pancsolás közben úgyis kiázik majd a kezünk. Gyűjtsünk közös homokozós élményeket a gyerekekkel, és ne felejtsünk el emlékbe fotókat is készíteni!

Forrás: Hírklikk