Mik azok, amik nélkül nem jöhet létre egy előadás?

HírKlikk 2019. április 23. 12:46 2019. ápr. 23. 12:46

Természetesen most nem az alapvető tartalmi és stilisztikai elemekre gondolunk, hiszen azt mindenki ismeri, ha előadást akar tartani, ha nem.

Mondjuk, hogy valaki felkér minket arra, hogy tartsunk meg egy előadást, amivel kapcsolatosan szabad kezet kapunk, tehát mi választjuk magunknak a témát és mindent, amiről csak beszélni szeretnénk. Az első öröm után ér minket a sokk, hogy akkor miről is kellene beszélni, ami közérdekű, amivel kapcsolatosan hitelesek vagyunk, tehát nem csak egy betanult szöveget tárunk a hallgatóság elé. Ilyenkor jön ez a néhány pont, ami nagyban megkönnyíti a témaválasztásunkat. Lássuk is őket!

A téma mélyreható ismerete

Az első és elengedhetetlen kérdés, hogy mennyire ismerjük a témát, amivel kapcsolatban egy előadás megtartásán gondolkodunk. Természetesen nem kell szakértőnek lennünk, vagy mindent tudnunk a témánkról, de jó, ha számos háttérinfóval rendelkezünk. Ez főleg azért fontos, mert az igazán pozitív, ha mindent tudunk arról, amiről előadunk, de az már kevésbé fest kedvező képet, ha belezavarodunk az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolásába.

Mivel minden valamirevaló előadás után időt kell hagyni a közönségnek arra, hogy kérdezzen, így könnyedén elénk tárhatnak egy olyan kérdést, amire nem feltétlenül tudjuk a megfelelő választ. Hogy ezt elkerüljük, ezért érdemes sok minden, a témához kapcsolódó dolognak utánanézni, utánaolvasni.

A megfelelő lelkesedés, átélés

Nem mindegy a témához való hozzáállás sem, hiszen az iránta tanúsított lelkesedés az, ami megadja az egésznek az ízét. Ha szeretjük a témánkat, akkor a szenvedély, amivel beszélünk róla, az átragad a közönségre is, így a hallgatóság maximálisan hitelesnek fogja találni az előadást.

A lelkesedés fő kellékei a testtartásunk, a gesztusaink, a szemünk, az arckifejezésünk, amik mind nagyon sokat számítanak abban, hogy a külső szemlélőt is magával ragadja, hiszen a testbeszéd igen árulkodó lehet. Ezen felül pedig az energiaszintünk az, ami jócskán emelkedik, amikor olyan témákról beszélhetünk, amelyért igazán lelkesedünk és élvezzük. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a közönség is megtisztelve érezze magát, hiszen enélkül csak egy száraz, tényekre szorítkozó kis információ átadásról beszélünk.

Mi érdekli a közönséget?

Célszerű a témaválasztást úgy irányítani, hogy egybeessen a közönség érdeklődési körével. Hiszen egy hölgyeknek szánt, divattal kapcsolatos összejövetelen nem érdemes a kvantumfizikával próbálkozni, mivel nem valószínű, hogy érdeklődő fülekre talál. Ugyanígy egy tudományos ülésen sem az asztrológiával kell traktálni az embereket.

Tehát elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsuk, hogy milyen összetételű lesz a közönség, mi az, ami érdeklődésre tarthat számot esetükben. Ha pedig nagyjából körvonalazódott, akkor igenis vessük bele magunkat a témába, és kerekítsünk belőle egy mindenki számára hasznos és tartalmas előadást!

Forrás: Hírklikk