Udvaros: A bántalmazott nőket szeretni, óvni, pátyolgatni kell

HírKlikk 2019. március 16. 08:38 2019. márc. 16. 08:38

Bár őt soha senki nem akarta szexuális zaklatás útján előnyökhöz juttatni, és nem is tartott igényt külső segítségre, egyértelmű számára, hogy a bántalmazott nőket szeretni, óvni, pátyolgatni kell – nyilatkozta a me too kapcsán Udvaros Dorottya, akivel a HVG közöl portrét.

A színésznőt az interjúban a közelmúltban kirobbant me too botrányok kapcsán is kérdezték, aki elmondta, őt soha senki nem akarta ilyen módon előnyökhöz juttatni. „Valószínűleg azért, mert látták a makacs elszántságomat, hogy kizárólag a munkámmal akarok eredményeket elérni. Az egész mentalitásomat áthatja az, hogy nem tartok igényt külső segítségre” – árulta el.

A színházi szakmát is megrázó szexuális zaklatásokra visszatérve azt is elmondta, bár „a bántalmazott nőket szeretni óvni, pátyolgatni kell”, ettől függetlenül nem szeretné, ha többé nem karolná át a férfi a derekát, és nem mondaná azt, hogy „de szép vagy ma!”. A Kossuth- és Jászai-díjas színésznő szerint az erős férfiakat nem zavarják az erős nők, Udvaros ugyanakkor úgy gondolja, „a nő feladata úgy nézni a férfira, hogy az erősnek érezze magát”.

A színésznő a hetilapnak adott interjúban arról is beszélt, hogy nem a rossz családi tapasztalatok tartják távol a közéleti megnyilvánulásoktól. Szerinte színészként jobb lehetősége van arra, hogy beszéljen a világról, a színház ugyanis nagyon árnyalt, sokrétű és izgalmas terepe a véleménynyilvánításnak.

A hetilap által közölt portréból kiderül, hogy Udvaros édesanyját a negyvenes években hamis vádak alapján előbb börtönbe zárták, majd internálták, rendező édesapját pedig azért nem nevezték ki színházigazgatónak, mert nem volt hajlandó befeküdni a politikának. Udvaros Dorottya 2002 óta a Nemzeti Színházban lép fel, és azon kevesek egyike, aki Vidnyánszky Attila érkezése után is a társulat tagja maradt.

Forrás: HVG