Várkonyi Andrea és a megkésett szexuális forradalom

Puzsér Róbert 2019. december 31. 06:58 2019. dec. 31. 06:58

Várkonyi Andrea a tartalmatlan fecsegésre tervezett tévéműsorok kereteit szétfeszítve, a prűd közbeszédre fittyet hányva, borzolta fel mindazok rózsaszín álomvilágát, akik a romkomok és popsongok csöpögős hazugságait követelik meg mind a párkapcsolataiktól, mind a kultúrától – így mérgezve és sorvasztva el mindazokat.

Várkonyi Andrea szerint nemhogy a csók nem jelent járást, de még a szexuális aktus sem feltétlenül. Így fogalmazott: „Nem biztos, hogy járunk, ha szexelünk, de biztos, hogy nem járunk, ha nem szexelünk.” Nos, ezt a maximát Mick Jagger sem fogalmazhatta volna meg ennél szebben, legfeljebb hangosabban és dallamosabban. Természetesen nyomorúságos, hogy Jókai Mór szerelemeszményének elvitatása a szexuális forradalom után hatvan évvel még mindig kulturális műveletnek számít, de akárhogy is: Magyarországon egy ilyen mondás még ma is feltűnő, és még ma is bátorságra vall.

A műsorvezetőnő kinyilatkoztatását mindössze annyival egészítem ki, hogy járás legfeljebb huszonöt éves kor alatt zajlik. Azután a partnerek közt alkalmi szex, rendszeres szex, vagy kizárólagos szex folyhat. A kölcsönös elköteleződés további lépései: az összeköltözés, a monogám család, a gyerekvállalás és végül a közös bankhitel. A házasság opcionális.