Védje ki az utcai támadásokat!

HírKlikk 2019. augusztus 8. 12:39 2019. aug. 8. 12:39

Amennyiben valaki megtámad bennünket az utcán, gyorsan mérjük fel a körülményeket. Ha el tudunk menekülni, ne habozzunk! Azonban, ha erre nincs mód...

Fegyveres, pénzt követelő támadóval szemben nem sokat tehetünk. Nincs az az összeg, ami megérné életünk kockáztatását, jobban tesszük, ha átadjuk neki a pénztárcánk tartalmát. Amennyiben fegyver helyett csupán a puszta erejére hagyatkozik támadónk, van esélyünk a menekülésre. Igyekezzünk olyan jól megvilágított hely felé szaladni, ahol mások is tartózkodnak. Közben nyugodtan kiáltsunk segítségért.

Amennyiben erre nincs mód, fel kell vele vennünk a harcot. Számos módja létezik a támadó ártalmatlanná tételének. Akár a táskánk vagy az esernyőnk is funkcionálhat ilyen helyzetekben védőfegyverként, ha ezekkel a támadó arcába vagy fejére sújtunk.

Ha valaki fojtogatni próbálna, ragadjuk meg mindkét kisujját, és hirtelen feszítsük hátra őket. Ez igen fájdalmas, az ujjak esetleg el is törhetnek. Hatásos lehet az is, ha ujjhegyünkkel vagy tenyerünk élével támadónk torkára sújtunk. Ha csak pár percre is ártalmatlanná tudjuk tenni, lesz elég időnk elmenekülni a helyszínről.

Amint ismét biztonságba kerülünk, hívjuk fel a rendőrséget a 107-es telefonszámon. Számoljunk be az esetről, és adjunk pontos személyleírást a támadóról.


Személyi riasztóval táskánk védelméért

Ha forgalmas helyen tartózkodunk, fokozottan figyeljünk az értékeinkre! Válltáskánkat ajánlott magunk előtt tartani, bár nem biztos, hogy ez visszatartja támadónkat a rablási kísérlettől. Érdemes egy személyi riasztót beszereznünk, amely egy gombnyomás után magas és bántó hangot ad ki magából.

Az apró szerkezetet erősítsünk táskán külső részére, hogy veszélyhelyzetben ne kelljen keresgélnünk. A fülsüketítő hang hatására a tolvaj néhány lépés után biztosan eldobja táskánkat.

Autóban sem vagyunk teljes biztonságban

Közúti kereszteződéseknél a piros lámpa miatt feltorlódott sorokban gyakran láthatjuk, hogy a várakozó gépkocsikhoz önkéntes "ablaktisztítók" lépnek, akik néhány másodperces maszatolás után aprópénzért tartják a markukat.

Bár az ablakmosók általában nem bűnözők, hanem szemfüles, pénzre vágyó fiatalok, mégsem árt az óvatosság. Előfordulhat ugyanis, hogy ha nem fizetünk nekik a nem kért "szolgáltatásért", kárt tesznek az autónkban. Ezért kereszteződésbe érve célszerű az ablakokat felhúzni, az ajtókat pedig bezárni, hogy legalább a kocsiban ülőket ne tudják megtámadni.

Forrás: Hírklikk