Végre megérkezhet Hunyadi János a Netflixre

HírKlikk 2020. július 20. 18:00 2020. júl. 20. 18:00

A Nemzeti Filmintézet a Netflix-szel együttműködve valósítaná meg a Bán Mór-féle történelmi filmet.

Korábban, még Andy Vajna megálmodott egy Hunyadi-filmet, de a jelenlegi filmügyi kormánybiztos, Káel Csaba nem támogatta elődje tervét, az Utolsó bástyát. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte nem elég történelmi és nem a nemzeti tudat építését szolgálja, hanem inkább a liberális értéktelenséget.

Most azonban arról számol be a Népszava, hogy a szakmán belül hónapok óta beszélnek egy tévésorozat létrehozásáról, amely Bán Mór regényfolyamán alapszik. A projektet a Nemzeti Filmintézet részben finanszírozná, miközben a büdzsé meghatározó részét és a gyártást a Netflixre bízná.

Ez azért is nagy feladat, mert a Netflix a régiónkban csak Lengyelország piacát tartja akkorának, hogy szóba álljon a szakmabeliekkel.

Az Indexnek Káel is óvatosan nyilatkozott és azt mondta, hogy több ilyen projekt átbeszélésre vár a Netflixszel, és nagyon magas szinten, a stratégiai igazgatóval vannak összekötve.

Állítólag Colleen Bell, korábbi amerikai nagykövet is ígért segítséget. Nagy kérdés azonban, hogy ha a Netflix gyártja a sorozatot, az mennyiben fogja szolgálni az univerzális világízlést a vágyott magyar nemzeti lélekápolással szemben.