A készséges felmosórongy

Ceglédi Zoltán 2017. február 3. 06:17 2017. feb. 3. 06:17

Nem találok jobb jelzőt arra, minek tűnt tegnap a magyar kormányfő Putyin mellett.

Ahhoz, hogy megértsük, mi folyik itt, érdemes röviden áttekinteni, kik éltetik jelenleg Magyarországon az orosz diktátort és embertelen, bűnös rendszerét. Vannak elsőként a fiatal hülyék, akik töriórán inkább amőbáztak, és most azért ünneplik Putyin jöttét, mert nem tudják és nem értik, mi a baj azzal, hogy újra egy orosz diktátornak fekszik alá a magyar kormány. Vannak aztán a vén hülyék, akik abban a hamis nosztalgiában matatnak, hogy annak idején, amikor először aláfeküdt egy orosz diktátornak az akkori magyar kormány, nekik még volt erekciójuk - és e két élményt fejben összekötik. A kettő között pedig vannak a gazemberek, akik pontosan tudják, mit művelnek, de azért fizeti őket a magyar kormány (vagy tagjai annak akár), hogy Magyarország helyett a Fidesz tolvaj politikusait és oligarcháit, rajtuk keresztül pedig egy orosz diktátor, Putyin érdekeit szolgálják.

Nincs. Másik. Olvasat. Pont. Lehet itt izzadni, Bayer Zsolt a legutóbbi alkalomhoz hasonlóan megint körbe dicsérheti Vlagyimir Vlagyimirovicsot, bő nyállal, tolhatja az orosz titkosszolgálat álhíreit az állami média és a Habony-cselédek, attól még a tények bizony tények maradnak.

Tény az, hogy Putyin Oroszországában a választásokat szervezetten elcsalják. Hamis adatokat írnak be, hamis szavazólapokat dobálnak be, hamis eredményeket közölnek. Tény, hogy Putyin Oroszországában a kormánykritikus újságírókat elüldözik, bebörtönözik, akár le is lövik. Tény, hogy Putyin titkosszolgálata írja meg és elő az orosz sajtónak a (hamis) híreket. Tény, hogy háborús agresszorok, mi pedig Ukrajna közvetlen szomszédjaként úgy fordítjuk el a fejünket az orosz inváziót látva, mintha nem lenne évszázados tapasztalatunk arról, hogy milyen az, amikor az orosz haderő beáramlik egy országba. Tény, hogy Putyin az egyik fő felelőse a menekültkrízisnek, tény, hogy Szíria tragédiája jelentős részben az orosz szerepvállalás miatt ilyen súlyos. Tény, hogy Putyin nem felemelkedést, jólétet, hanem rettegést, szenvedést és nélkülözést hozott az orosz nép számára is.

Mindennek gazsulált tegnap Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök ugyanis a lehető leggyávábban választ ellenfeleket: Brüsszelnek nagy hangon ordibál (a pénzüket meg köszönettel elteszi, mondjuk úgy, Mészáros Lőrinc, és még ne firtassuk, kinek), míg a gyilkos diktátor rémtetteiről egy szava sincs. Sőt, arra használja Magyarország (még meglévő) tagságát az EU-ban és a NATO-ban, hogy Putyint csempéssze be a normális (értsd: nem gyilkos, nem diktátor), európai emberek közé. És de, gyarmat leszünk, kedves Békemenet, pont most tárgyalja le Orbán Viktor annak feltételeit, kilónként mennyit kaphat az oroszoktól (mondjuk úgy, Mészáros Lőrinc), büszke ostobasággal adjátok oda az őrült atyuskának a magyar szabadságot. Nincs olyan perspektíva, ahonnan nézve Magyarország javát szolgálja az, ami most történik. Szolganép; elnyomott, elhülyített, szegénységbe préselt, megkötözött "befolyási övezet" leszünk, ha ez így folytatódik. Ellopják a pénzünket, ellopják a kultúránkat, ellopják a szabadságunkat, ellopják a jövőnket. Nem veheted el a magyarok... dehogynem, sőt, díszcsomagolásban kapod meg Orbántól.

Ki tudjuk-e még mondani röhögés nélkül, hogy a Fidesz egy konzervatív, polgári, antikommunista párt?
A hatodik koporsó, ugyebár. Olyan szépen mondta az a Soros-ösztöndíjas, fiatal liberális annak idején. Olyan harciasan írta a fiatal demokraták lángoló, liberális sajtófőnöke annak idején. Azok, akik mostanra megtollasodva és elzsírosodva tántorogtak vissza az egykori főellenséghez, cimborálni. Nagy hangon, a tőlünk ellopott százmilliárdokból kampányolva méltatják a régi-új elvtársakat, lapogatnak egy büdös bűnöző KGB-s gazembert, tuszkolják a torkunkba újra és újra a keleti csemegét. Történelmet hamisítanak, híreket hamisítanak, tényeket hamisítanak, hogy régi-új gazdáik kedvére tegyenek.

Nincs másik olvasat, és nincs másik út sem, mint 27 éve volt. Az MSZMP-t és a Hazafias Népfrontot egyszerre elzavarva, egy tisztább, okosabb, becsületesebb generációval rendszert váltani. De esetleg a most aláírandó Soros-ösztöndíjakhoz hozzá kéne csapni egy diktátor-záradékot. Biztos, ami biztos.