Jövő héttől minden az ő hibájuk: az iskolában is

Ceglédi Zoltán 2016. december 30. 14:03 2016. dec. 30. 14:03

Januárban átveszi az állam az iskolákat. Onnantól bárhogy mosakodnak a fideszesek, minden de minden Orbán Viktor hibája lesz, ami ezeken a helyeken történik.

Hogy is állunk? Az állam által előírt, kötelező tankönyvekből a kötelező, állami alaptanterv mentén az állam által minősített és rövid pórázra fogott pedagógusok az állami kinevezett tankerületi vezetők és állami kinevezett iskolaigazgatók keze alatt fognak dolgozni az állam által átvett iskolákban. Pont. Nincs kire fogni, ha gond lesz. Ha nincs kréta, ha funkcionális analfabétákat képeznek, ha lemaradunk a nemzetközi versenyben, ha penészes a fal, kidőlt a kerítés, visszaköpi a szennyet a vécé, nincs tornaterem, nem bírja el a gyerek az iskolatáskát - minden Orbán Viktor hibája lesz. Kérte, követelte, kikényszerítette, elvette. Rajta fog száradni.

Jövő szeptemberben már olyan gyerekek kezdik meg az általános iskolát, akik még nem is éltek más kormány alatt. Nekik felnőve ugyanolyan távoli történelem lesz Magyar Bálint minisztersége, a liberális oktatáspolitika és az egész SZDSZ, mint Mátyás király és a Corvinák. Egy percet nem tapasztaltak belőle. Nem fogják érteni, és nem is fogják elfogadni (ahogy önöknek sem kéne), ha a teljhatalmú Orbán-rendszer hetedik évében még mindig arról írnak majd kimosakodott, fideszesnek állt egykori MSZMP-s propagandisták, hogy ami jó, azt köszönjük meg Viktor apánknak, ami rossz, arról viszont valami homályos világ-SZDSZ kampós orrú összeesküvői tehetnek.

Egyre kevésbé működik a visszamutogatás. Nincs már "elmúltnyolcév". Röhejes és szánalmas egyszerre, hogy a harmadik országgyűlési kampányára készül úgy a Fidesz, hogy egyszerre ígéri: mindent egyetlen csapásra (közbiztonságot két hét alatt) megold, és szűköl, hogy jaj, nincs mit tenni, mert valamikor a régmúltban, már nem is létező pártok és utoljára tíz éve mandátumot nyert, visszavonult politikusok valamit szerintük rosszul csináltak.

Miért jelentkezett a feladatra, ha nem tudja megoldani? Miért nem azt láttuk a plakátokon, hogy "szavazz rám, de úgyse tudok mit tenni, mert volt itt régen az SZDSZ"? Tarlós István vajon nekifut harmadszor is úgy egy főpolgármesteri kampánynak, hogy magát "működtető, műszaki emberként" próbálja eladni, majd mikor kigyullad a metró, szétesik a város, akkor szétteszi a kezét, mint egy kontár fűtésszerelő, hogy "hát a radiátor csöpög, mit lehessen tenni, még a Demszky szerelte be"? Már kétszer kifizettük a kiszállási díjat, megvetette velünk az anyagokat, aztán ott áll szétszedve az egész rendszer télvíz idején. Eddig annyi történt, hogy az udvarban a terepjárójával kidöntötte az összes fát, és minden lakót elküldött az édesanyjába.

Infantilis, hazudós, felelőtlen bagázs. Teljhatalom a kezükben, újra és újra mandátumot kérnek, majd amikor kiderül, hogy a kampányoláson kívül, az érdemi feladatokkal mit sem tudnak kezdeni, akkor visszamutogatnak.

Az egészségügy ugyanez a patent: szerintük azért rossz hat év Fidesz után, mert tíz évvel ezelőtt, tíz hónapig megboldogult Molnár Lajos volt az egészségügyi miniszter. Már önálló egészségügyi tárca sincsen, Balog lelkész hónaljába dugták hőmérőként az egész területet, semmit nem kezdenek vele - azon kívül persze, hogy jelenleg két kiemelt kórház áll a politikusok rendelkezésére, és már építik nekik a minden luxust biztosító magánklinikákat.

Vagy az, hogy Orbán Viktor havonta elmondja, hogy a gonosz Bajnai elvette a 13. havi nyugdíjat az emberektől? És nincs senki, aki visszakérdezzen, hogy ha a 13 havi nyugdíjat ennyire jó ötletnek tartja (nem az, sőt, borzalmasan rossz irány), akkor az elmúlt hat évben miért nem vezette be újra? Fél talán, hogy Bauer Tamás kritikus jegyzetet ír róla a Facebookon? (kiváló jegyzetek egyébiránt, tessenek néha őt is olvasni). A magyar politika egyik alapbetegsége a felelősségtől való irtózás és menekülés. Mindig a másik tehet róla. Pikkel rám a kémiatanár, nem én firkáltam a falra, a kutya megette a matekleckét. "Hiszen javulnék én anyám, de nem megy az könnyen faluhelyen".

Ne engedje, ne engedjük, hogy kibújjanak! Jövő héttől már minden iskola minden percében a Fidesz lesz a teljhatalmú úr (és tisztelet minden tanárnak, aki szabadságot, normalitást, tisztességet próbál becsempészni a rácsok között, cipóba sütve). Ne vegyék be, hogy más az oka, ne engedjék, hogy ezt is lerázzák magukról, mint kutya a vizet! Nem más kormányoz: csak a Fidesz!