Lábunk ellensége a visszér

Veress Katka 2020. augusztus 8. 15:22 2020. aug. 8. 15:22

A visszér, vagyis a vénák kóros tágulása leginkább a nőket veszélyezteti, kialakulása pedig több tényező együttes eredménye lehet: a folyamatos terhelés, de az öröklött gének miatt szintén megjelenhet. Leginkább a nem megfelelő keringés következtében alakulhat ki, amikor is a nyirok- és érrendszer képtelen elszállítani a salakanyagokat, így azok felhalmozódnak, ezáltal veszélyeztetik a végtagok normál keringését.  A magyar lakosság csaknem húsz százalékát érintik, a mai korunk egyik népbetegsége.

A mindennapi fokozott terhelés miatt, az alsó végtagok igénybevétele is magasabb, így a vénák billentyűi is könnyebben „tönkre mehetnek”. A betegek felének ez elsősorban esztétikai, míg a másik felének komoly egészségügyi problémát jelent.

Sok más betegséghez hasonlóan, elsőre a visszér tünetei sem feltétlenül egyértelműek. Eleinte csak egyszerűen megkönnyebbülésnek veszi az ember, ha végre nem kell cipőben mászkálnia, tekintve, hogy fáj a lába, és esetleg a bokáját is vastagabbnak látja. Később a helyzet súlyosbodik, és éjszaka gyakran tapasztalható lesz izomgörcs, illetve a vénák is jobban látszódhatnak a kelleténél.

 

A visszeresség kialakulásában szerepet játszó tényezők

Nem
A nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki visszerek, mint a férfiaknál, mert a női hormonok ellazítják az érfalakat, így a kitágult erekben a változatlan méretű billentyűk már nem zárnak megfelelően.

Túlsúly
A túlsúly plusz terhet ró a vénákra is, ami fokozott terhelést, többletmunkát okoz a vénáknak.

Genetika
A visszérért részben a gének tehetők felelőssé, nagyobb a kialakulás veszélye, ha egy közeli családtag ebben a betegségben szenved. Súlyosbító tényező, ha a kötőszöveti betegségek halmozottan vannak jelen.

Foglalkozás
A hosszú ideig tartó állást igénylő munkák növelhetik a visszér kialakulásának kockázatát.

Terhesség
A növekvő magzat súlya által a kismedence vénáira gyakorolt nyomás, és az ösztrogén, progeszteron hormonok érfalakra gyakorolt lazító hatása hozzájárul a visszerek kialakulásához a terhesség alatt.

Életkor
Az idő múlásával, a vénák falai kezdenek veszíteni a rugalmasságukból is és gyakoribbá válik a billentyűelégtelenség.

Hormonális tényezők
A visszeresség megjelenését a női nemi hormonok jelentősen befolyásolják, ezért a nők esetében sokkal gyakoribb a visszeresség. Ezen felül, még a különböző hormonpótló kezelések, a hormonális fogamzásgátlók szedése, a hormonális változások – mind-mind hozzájárulhatnak a visszerek kialakulásához.

Az érfalak gyengesége
A vénafal károsodásának másik fontos faktora a fehérvérsejtek felszaporodása. A megnövekedett vénás nyomás miatt, a kiserekben felhalmozódnak a fehérvérsejtek, amelyek a belőlük felszabaduló enzimek segítségével károsítják az érfalat. A hajszálerek és a kis vénák fala emiatt áteresztővé válik, még több folyadékot és salakanyagot engedve a környező szövetekbe.

A vénabillentyűk elégtelen működése
A kötőszövetek veleszületett gyengesége szintén ide tartozik, de az elsődleges visszérbetegségben szenvedőknél felfedezhetőek a kötőszöveti gyengeség egyéb tünetei is, mint például a lúdtalp, aranyeres csomók, sérvek. Ezek a kórképek akár halmozottan is jelen lehetnek.

A visszérbetegségek kezelésében rendkívül fontos, hogy már az első panaszok jelentkezésekor – még ha azok csak esztétikailag zavarók – forduljunk szakorvoshoz. Ilyenkor nem csak a későbbi szövődményeket előzhetjük meg, de a kezelés és gyógyulás is jóval egyszerűbb, gyorsabb lehet.

A visszeres panaszok kiújulása ellen életmód változtatással és rendszeres szűrővizsgálatokkal védekezhetünk.

Súlyos, nagy fokú visszérbetegség esetén, megfontolandó a műtéti kezelés, amely elejét veszi a további szövődményeknek, mint trombózis, tüdőembólia vagy lábszárfekély.