A folyamatos idegesség megmérgezi a testünket

HírKlikk 2019. május 8. 09:45 2019. máj. 8. 09:45

Az állandó és tartós stressz rossz hatással van a szervezetünkre és bizony a fizikai állapotunkat is rontja. Folyamatos feszültség alatt fáradékonyabbak, gyengébbek, túlhajszoltabbak, ingerültebbek és persze sokkal levertebbek vagyunk, mint általában. Ez aztán újabb stresszt generál, így máris benne találjuk magunkat egy nagyon kellemetlen spirálban, amiből nehezen lehet csak kitörni.

A tartós stressz jelei:

  • folyamatos aggodalom érzése
  • depressziós tünetek
  • döntések nehéz meghozása
  • nem reális félelmek
  • állandó szorongás
  • zavartság
  • szétszórtság, figyelmetlenség
  • indulatosság, agresszivitás
  • krónikus fáradtság, alvászavarok
  • étvágytalanság vagy éppen túlzott étvágy

 

A stressz és a test

A fentiek fényében egyértelmű, hogy mennyire veszélyes a szervezetünkre nézve a tartós stressz. Figyelnünk kell a testünk jelzéseire, hiszen ha ezt nem tesszük meg, komoly betegségeket idézhetünk elő. A hirtelen felindultság, az agresszív és kifejezetten heves érzelmek (például a harag és a düh) megduplázhatják a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, és elősegítheti a daganatos megbetegedések kialakulását is. Az állandó idegeskedés továbbá magas vérnyomást okozhat, a fáradtság és kialvatlanság fizikai következményeiről már nem is beszélve.

A stressz és az immunrendszer

A túl gyakori idegeskedés az immunrendszerünket is megtámadhatja, emiatt pedig hajlamosabbak lehetünk a különféle betegségekre. Mivel rosszkedvűek, feszültek, fáradtak és ingerlékenyek vagyunk, és úgy általában rossz a közérzetünk, a szervezetünk is hasonlóan válaszol. A megfázás, a láz és a hosszabb ágybetegségek is jellemzőbben alakulnak ki azoknál az embereknél, akik folyamatos stressz alatt állnak.

A stressz és a memória

A pozitív stressz kifejezetten jót tesz az agyműködésnek és a memóriánknak, hosszú távú és negatív érzéseket keltő feszültség esetén viszont vegyi anyagok halmozódnak fel az agyunkban, amelyek akár komolyan is károsíthatják a memóriaközpontot. A stressz továbbá leblokkol, így előfordulhat az is, hogy nem tudjuk előhívni az emlékezetünkből azokat az információkat, amelyekre szükségünk lenne. A mindennapos idegesség azonban nemcsak a memóriánkra, hanem a kreativitásunkra is hatással van. Ha azt érezzük, hogy le vagyunk fagyva és nem jönnek az ötletek, akkor gondoljuk végig, hogy vajon nem a stressz szab-e gátat az elménknek.

A stressz és a termékenység

A meddőséget gyakran magyarázzák krónikus stresszel. Több esetben bizonyították már orvosi vizsgálatok, hogy az érintett személyek reproduktív szerveivel semmiféle fizikai probléma nincsen, így a megoldás valahol máshol, mélyebben keresendő. Nem is gondolnánk, hogy az állandó feszültség mekkora hatással van a termékenységre, vagy hogy a kóros idegeskedés milyen mértékben szabhat gátat a testünknek, a hormonjainknak. A görcsölés és a túlzott stressz ezen a területen is komoly blokkot képezhet.

A stressz és az öregedés

„Ne idegeskedj, árt a szépségednek!” – szokták mondani, és milyen igaz. A stressz ugyanis a bőrünkre, a hajunkra, sőt a körmeink állapotára is negatívan hat.

A folyamatos idegesség szó szerint megmérgezi a testünket, sőt az agy öregedését is előremozdítja.

Arról már nem is beszélve, hogy az ősz hajszálak előbukkanását és a szem alatti sötét karikák megjelenését is előidézheti.

Forrás: (psychologytoday.com)

Forrás: Hírklikk