A gyógyító ölelés

HírKlikk 2018. szeptember 27. 13:10 2018. szept. 27. 13:10

Egy jó ölelés terápiás és gyógyító hatással is bír. Kutatások bizonyítják, hogy mennyire jó tesz testnek és léleknek egyaránt egy hosszantartó, szívből jövő ölelés.

 „Egy ölelés ideális ajándék. Mindenkire illik a mérete, és senki se ellenzi, ha továbbadják.”

Egy jó ölelés minimum 20 másodpercig tart. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy egy feldúlt lélek megnyugodjon. De ahhoz is, hogy a családtagunk érezze, hogy mennyire szeretjük őt. Egy felmérés szerint átlagosan három másodpercig ölelünk, pedig ez töredéke a valódi, kifejező érintkezésnek.

Tapasztalatok igazolják, hogy azok a betegek, akiket nem hagynak magukra, sokat simogatják, ölelgetnek hamarabb gyógyulnak ki a betegségükből. De ha, már nincs kiút, akkor is megnyugvást tud okozni egy kedves kéz érintése az utolsó pillanatokban.

Tudományos tény továbbá, hogy egy ölelés képes a fájdalmat is csökkenteni, mert az agyunk oxitocint termel, ami elnyomja a fájdalomérzetet. Állítólag napi négy „minőségi” ölelés még a vérnyomásra is pozitív hatással bír.

A legtöbb depressziós beteg azzal az érzéssel küzd, hogy őt nem szeretik eléggé, és emiatt nem is fogadják el. Számukra nagyon fontos a pozitív megerősítés és egy olyan ölelés, ami szeretettel van tele, kísérletek igazolják, hogy ilyenkor mérséklődik a depresszió.

Már az is képes boldogsághormont termelni ha nyitott szemmel járunk a világban, mert ha jobban belegondolunk, a többségünk elmosolyodik akkor, ha egy boldog párt lát, vagy egy ölelkező, szerető családot. Mindez arra példa, hogy a testi érintés fontos része az életünknek.

Egy szoros, és jó ölelés hatására a testben oxitocin termelődik, ami fokozza a biztonság érzésének kialakulását és csökkenti a félelemérzetet. Ennek a hormonnak köszönhetően erősödnek az emberi kapcsolatok is. Segít a szocializálódásban és a későbbi jövőnkre is hatással bír, hogy mennyi ölelésben, szeretetben volt részünk korábban.

Mindenkinek más a szeretetnyelve. Van, akinek az ajándékozás a fontos, másnak a szívesség, az elismerő szavak, a minőségi idő vagy a testi érintés.

Akinek a szeretetnyelve a testi érintés, annak az ölelések és a simogatások, illetve a kéz szeretetteljes megérintése a legfontosabb, így érzi a másik fél kifejező szeretetét, törődését, aggodalmát vagy éppen izgatottságát.