A karácsony ne a nagy zabálásról szóljon

HírKlikk 2018. december 5. 20:52 2018. dec. 5. 20:52

A karácsony nem csak a szeretet ünnepe, hanem az evésé is. Otthon és vendégségben is végig esszük az egész menüt, és könnyen túlehetjük magunkat.

Érdemes ilyenkor is szem előtt tartani, hogy milyen mennyiségek kerülnek a tányérra, mert a kellemetlen következmények nem csak a kilókon mutatkozhatnak meg, hanem gyötrő emésztési bántalmakat is okozhatnak.

Sokan tudatosan készülnek arra, hogy az ünnepek alatt degeszre tömik magukat. Szinte böjtöt tartanak a karácsonyi menü előtt, hogy minél többet tudjanak enni. Ez a lehető legrosszabb megoldás.

Ettől teljesen fel tud borulni az anyagcserénk, az emésztésünk. Egy normálisan működő emésztésnek sem tesznek jót a nagy kilengések.

A zsíros és szénhidrát dús ételek miatt könnyen kaphatunk epegörcsöt, amivel könnyen a kórházban köthetünk ki. 

Két fogás elfogyasztása között tartsunk szünetet. A legjobb ha körülbelül 15 percet várunk, míg egy újabb ételféleség elfogyasztásába kezdünk. Ezt a negyed órát töltsük mozgással, beszélgetéssel.

A dohányzás sem tesz nekünk jót. A dohányzás hatására ellazul a gyomor és a nyelőcső közötti terület, ami nagyban hozzájárul a reflux kialakulásához.

Legyünk mértéktartók a zsíros ételekkel. Ezek emésztése jóval több időt vesz igénybe a könnyedebb ételekénél, így ha túlzásba visszük fogyasztásukat nyugodt alvásunk is veszélybe kerül.

A kávézás sem emésztés serkentő, mint sokan hiszik. A kávéban lévő koffein fokozza a gyomorsav-termelést, ami különösen akkor kellemetlen, ha ettől még többet akarunk enni.

Forrás: Hírklikk