A lábizzadás könnyedén kiküszöbölhető

Foglár Noémi 2019. július 1. 15:30 2019. júl. 1. 15:30

Nem kell kétségbe esni a nyári melegben sem, a lábizzadás ellen ugyanis lehet tenni, így könnyen ki lehet kerülni a kínos pillanatokat, amelyek az izzadás esetleges következményeiként megkeseríthetik az életünket.

A lábizzadás teljesen természetes folyamat, azonban van, aki hajlamosabb rá, és bizony nyáron sokkal több bosszúságot okoz számára, pláne akkor, ha a verejtékezéshez még kellemetlen szagok is társulnak. Van azonban néhány módszer, amelyek segítségével könnyedén a múlté lehet a lábizzadás, így mindenki felszabadultan élvezheti a legmelegebb hónapokat.

Bár az ember sokszor kellemetlennek érzi az izzadást, tudni kell, hogy ez a folyamat a szervezet egészségét szolgálja, ugyanis segít abban, hogy a test hőháztartása megfelelően működjön, de a méregtelenítésben is fontos szerepe van. Magát a verejtékezést ezért nem is igazán lehet elkerülni, azonban a kellemetlen, zavaró, és olykor kínos szagok ellen van megoldás.

Az izzadás kiváltó oka lehet egyébként a hőmérséklet mellett a stressz is, sőt, akár lelki folyamatok is állhatnak a háttérben. Amennyiben indokolatlan mértékben izzad a lábunk vagy a tenyerünk, érdemes orvoshoz fordulni a problémával, hátha komolyabb okozó van mögötte.

 

Többféle megoldás létezik a lábizzadás ellen, ezek közül néhány végtelenül egyszerű, vannak például olyan gyógynövények, amelyek kedvező hatással vannak a problémára, ilyen a zsálya, amelyből ha teát készítünk, az nem csak finom ízével, hanem izzadtsággátló hatásával is nyomban a szívünkbe lopja magát.

Ha nem kedveljük a zsálya ízét, akkor sincs probléma, készíthetünk a növényből lábfürdőt is, amely szintén hatásos lesz. Hogy a növényeknél maradjunk, a citrom is jó eredménnyel alkalmazható lábizzadásra, mindössze annyi a feladatunk, hogy készítsünk belőle lábfürdőt, és élvezzük a jótékony, baktériumölő hatásokat. Ha a citromos vízbe még egy kis szódabikarbónát is teszünk, fokozhatjuk az eredményt.

Nagyon fontos ennél a problémánál, hogy megfelelő cipőt válasszunk, ugyanis egy rosszul megválasztott lábbeli komoly következményekkel járhat. Bár valamivel drágább, mégis érdemes bőr cipőt és papucsot választani úgy télre, mint nyárra, ugyanis a műbőr vagy műanyag kifejezetten fokozza úgy az izzadást, mint a kellemetlen szagokat. Ráadásul így hosszú távon nem csak a szagokkal gyűlik majd meg a bajunk, ugyanis innen már csak egy lépés a gombák felbukkanása, amelyeket még nehezebb kiirtani. Fontos az is, hogy lábbelink jól szellőzzön, de persze rásegíthetünk a dologra a kifejezetten erre a célra kifejlesztett hintőporokkal, amelyeket könnyedén beszerezhetünk a patikákban.

Bármilyen furcsán hangzik is, a lábizzadás okozói között megtalálhatjuk a helytelen táplálkozást is, így első lépésben érdemes erre nagyobb figyelmet fordítani. A higiénia pedig alapfeltétel, főleg nyáron, mikor a nyitott cipőkben és papucsokban sokkal könnyebben kerül a lábra szennyeződés. Ezeket minden nap gondosan el kell távolítani annak érdekében, hogy a bőr megfelelően szellőzhessen.

Forrás: Hírklikk