A méhnyakrák időben felfedezve gyógyítható betegség

HírKlikk 2019. november 24. 11:45 2019. nov. 24. 11:45

Hazánkban évente 400 nő hal meg méhnyakrákban és 1200 új megbetegedést regisztrálnak. A nők védelme érdekében térítésmentes ményakszűrés működik Magyarországon, a serdülő lányok pedig ingyenes HPV elleni védőoltásban részesülhetnek.

Hazánkban minden 25-65 év közötti nő ingyen méhnyakszűrésen vehet részt. Az érintettek saját érdekükben segítségért fordulhatnak a háziorvosukhoz, nőgyógyászukhoz, sok helyen akár a védőnőhöz is. Ha az első vizsgálat negatív eredményű, akkor azt háromévente ajánlott megismételni.  A részvételi arány növelését segíti a "Helybe visszük a vizsgálatokat" program, melynek részeként azokhoz a kistelepüléseken élő nőkhöz is eljut a citológiai vizsgálat, akik több éve nem voltak nőgyógyásznál.

A méhnyakrák időben felfedezve gyógyítható betegség. A méhnyakrák megelőzésére szolgál a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás, amelyet hazánkban 2014 óta térítésmentesen, kötelezően felajánlanak a 12. életévüket betöltött, hetedik osztályos lányoknak.

 Az érintett diákok háromnegyedénél kérték az oltást, ezzel a szülők igent mondtak gyermekük védelmére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a hazai számadatok kimagasló eredményt (75 százalékos átoltottság) mutatnak:  ezzel a HPV-oltást végző országok közül a magyar adat a legjobb a világon.

Az emberi erőforrások minisztere által meghirdetett új egészségkultúra program elsősorban a megelőzést, a betegségek elkerülését és az egészségben eltöltött életévek meghosszabbítását célozza.  

Forrás: MTI/Hírklikk